Монетите говорят: Защо са редки 10 лева от 1941 година?

в България/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Защо са редки железните пари? Според една от историите в този период държавата ни е икономическа слаба именно заради това и парите сечени през периодът на Втората световна война особено през 1941 година са железни.

Поради осезаемата липса на желязо в този период монетите от 10 лева са били използвани от ковачите за направа на цинтове за подковаване на конете и така не малък брой са били нарязвани и изковавани. Другият фактор е, че монетите нямат покритие от мед-никел като емисията от 1943 година, което да ги предпазва от корозия и затова до наши дни оцелелите екземпляри са силно повлияни от корозията, а ръждата внушително влошава тяхното качество и до наши дни са оцелели много малко монети от 10 лева 1941 година в безупречно състояние.

И така, ако 1 лев 1941 година е в тираж 10 милиона броя то 2 лева от същата година са с тираж 15 милиона екземпляра, същият е тиражът и на 5 лева, но тези от 10 лева 1941 година са с тираж 2 200 000, което ги прави по-трудни за откриване в добро състояние.

Важно е да се знае, че такива монети не трябва да се чистят и да се топят в разни киселини, соли и основи.

Но трябва да се пазят и от влага, защото тя и солта са катализаторът, който влошава качеството на монетата. Добре е да се дават за почистване на сертифициращите компании, но само екземплярите, които са в добро състояние, защото след премахването на ръждата ще се учудите на какво заприличва монетата.

Именно заради това понякога такава монета се предлага на по-голяма цена от сребърни и понякога златни монети. Качеството на всяка монета определя цената и, но в този случай имаме материал, който е силно податлив на влиянието на околната среда и така в случаят тиражът няма особено значение както при другите номинали.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ