Монетите Говорят: БНБ Пуска монета с ликът на Михаил III Шишман Асен

в Монетите говорят

Монетите Говорят: БНБ Пуска монета с ликът на Михаил III Шишман Асен Монета с ликът на Михаил III Шишман Асен

На 20 ноември 2023 г. пак ще има огромна опашка пред сградата на Българската народна банка, защото пуска в продажба сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема от серията “Средновековни български владетели” с ликът на Михайл Шишман на кон.

За да се избегнат спекулите и монетите да могат да достигнат до повече на брой колекционери и нумизмати всеки клиент ще може да купи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. При покупка от името и за сметка на другиго, е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за покупката на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, купи монета от касите на БНБ, то той няма право да купи още една от името на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на непълнолетни.

С годините сме били свидетели на какви ли не спекулативни случки било то служителите по чистотата в София да са на опашката срещу бърз хонорар на ръка в работно време или пък някой търговци да си водят хора под строй. Едно е да заведеш Жена или син с теб, а друго е масови организирани мероприятия, които после завършват със спекула на пазара. Все пак не всеки има възможност да отсъства от работа или да бъде в София в уреченият ден. Така хората от провинцията остават ощетени особено с емисиите с малък тираж.

А какво да кажем за Българските колекционери в чужбина – при тях монетите достигат далеч по-късно и доста по-скъпи от реалната им пазарна стойност към момента. Естествено на 20.11.2023 тази монета може да се закупи и от офисите и клоновете на “Първа инвестиционна банка” АД, “Тексим Банк” АД, “Токуда Банк” АД и “Централна кооперативна банка” АД за продажба в техните офиси и клонове.

Но всички знаем, че и там понякога е предварително изчерпана. Цената на монетата при пускане в обращение е 144 лева. Тя ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. “Княз Александър I” № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. “Михаил Тенев” № 10. Всяка по-висока цена на тази монета е плод на някаква спекула.

 

Още вечерта ще се появят единични екземпляри на завишени цени в Българските сайтове за обяви и продажби, но това е част българският манталитет и тарикатлък. Цената на една стока се сформира според търсенето и предлагането така е с всички по света. На кратко кой е Михаил III Шишман? Преди повече от 7 столетия, през зимните месеци на 1323 г. е роден Михаил III. Българският царски престол е зает от Михаил ІІІ Шишман -Асен (1323-1330) Цар Михаил се е подписвал с династичното име “Асен” заради принадлежността си по майчина линия към великата династия на Асеневци.

Михаил III Шишман Асен е син и наследник на Шишман, могъщият господар на Видин и областта в края на ХІІІ и началото на ХІV в. Куманин по произход, макар и назад в родът си да има още Българска кръв – Шишман е женен за неизвестна по име принцеса на съвременните историци Принцеса от династията на Асеневци, същевременно е близък родственик някои твърдят, че може би дори брат на цар Георги I Тертер (1280-1292). Все пак Михаил III Шишман се е подписвал и с династичното име на Асеневци, той е знаел за своят род и произход. Храбрият Михаил Шишман унаследява държавата в размирни времена и времена на Деспот Михаил е избран за български цар след забулената в тайнственост смърт на младия Георги ІІ Тертер (1321-1322). За да прекрати настаналата нестабилност, българското болярство проявява здрав разум и намира силна фигура в лицето на видинския владетел.

Освен, че е със „синя кръв“, деспотът притежава държавнически опит и международни връзки, вкл. с татарската “Златна Орда” и търговската република Венеция. Който освен за битката за доминат на търговските пътища с Генуа в Черно море са влизали и по Дунав да търгуват.

Дейно участва във войните на Византия и Сърбия, но винаги воден от заветите на своите предци говорим за историческата приемственост с идеите на Симеон Велики, Калоян и Иван Асен II и високото самочувствие на държавник. Михаил Шишман не се „радва“ на особено ласкави оценки от страна на историците. Разбира се, критиките към него са основателни, но целият бурен живот на този смел човек ни убеждава в едно – със своите дела цар Михаил ІІІ Шишман Асен категорично не заслужава да бъде „осъден“ на забрава…

Само от преди седмица Българите в чужбина, които могат да закупуват такива монети вече имат шанса да ги сертифицират и в компанията NGC благодарение на шепа Българи в чужбина, които от повече от година настоятелни комуникират с NGC в Чикаго вече се пребориха най-голямата сертифицираща компания в света да направи задълбочено изследване на Българските монети от Второ Българско царство да ги въведе в специално създаден информационен масив и да  издава сертификати на монетите от второ Българско царство. Някак си пускането на монетата на Михаил III Шишман съвпадна и с изпращането на писма, от NGC, че  е добавила Българските средновековни монети в тяхната Информационна банка. Само ще добавим, че това е голям успех на Българите милеещи за Българската нумизматика, които работят за въздигане на Българската нумизматика на най-високо световно ниво.

Специални поздрави на орденът на нумизматите в Чикаго, които не на думи, а на дела доказват, че това, което правим днес с чест и гордост в днешно време  отеква във вечността и монетите разказват за тези велики наши владетели и делата им, а БНБ просто ни напомни за тях.

На 20.11.2023г. ще ги видите на опашката пред БНБ тези, които ще разкажат на децата си кой е Михаил ІІІ Шишман от Асеневият род, кои сме били и как времето преобръща нас и как дедите ни с храброст и меч в ръка са преобръщали времето.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ