Монетите говорят: Белите петна при сребърните монети мат-гланц/proof

в България/История/Любопитно/Монетите говорят/Свят

Монетите говорят : Белите петна при сребърните монети мат-гланц/proof
В рубриката монетите говорят със Стефан Пройнов: Няма нумизмат или колекционер в света, който да не е коментирал проблемът с белите петна при сребърните монети мат-гланц/proof, поне веднъж в животът си.
Няма търговец, колекционер или нумизмат, който когато попадне на сребърна монета от тип:” мат-гланц/proof” при извършването на огледът на монетата за нейното качество и състояние да не я огледа за петна.

Ако по монетата има надрасквания, удари и външни следи от неправилно съхранение и следи от атмосферни условия, конденз, чистене или пипане с голи ръце, които прехвърлят на монетата замърсяване, което влияе на нейното моментно или бъдещо състояние то белите петна не са привнесен проблем и би трябвало да не се броят за дефект.

Стефан Пройнов: Никой не е застрахован от появата им и никой не може да ги поправи или да предотврати тяхната поява.
Време е да спрем да се фокусираме върху проблемът и той ще изчезне чисто психологически.
Ако спрем да се фокусираме върху тях и ги приемем за нещо нормално то и този неприятен факт ще спре да влияе на ценообразуването на монетите толкова осезаемо.
В България колекционерите с години търсят определена монета за своята колекция, която да няма нито едно петънце докато се предлагат такива с петънца и тяхната взискателност повлиява на пазара.

Имат ли вина търговците за монетите с бели петна?
Кой е застрахован от бъдещо появяване на бели петна по монетите си?
Къде е вината, в монетният двор ли е ?
От касите на БНБ сребърните монети мат-гланц/proof излизат без петна в капсули, но без да се отварят капсулите след години ние виждаме петна, но къде е вината в Монетният двор, БНБ или в притежателите на монетите?

Тук цената за петната плащаме всички ние без да имаме вина мисля, че е доста несправедливо.
Този проблем не произтича от крайният притежател следователно не трябва да го класифицираме като проблем.
В човешката природа чисто психологически приемаме общият проблем като нормалност и така се примиряваме с някои факти и обстоятелства, които не сме съгласни и се учим да живеем с тях. Така се налагат нови норми и стандарти на общностите, огледайте се, има примери във всяка област. Така се управлява светът.
Това не е проблем и на БНБ и монетният двор, защото по сребърните монети в качество мат-гланц/proof се наблюдават бели петна и в емисиите произведени в Русия, Америка, Канада, Франция и Германия има ги и в Австралия и Англия.
Монетните заготовки в различните монетни дворове се произвеждат от различни суровинни източници като основният критерии е чистотата на среброто да съвпада с международните общоприети стандарти и винаги е посочена чистота към всяка емисия.
При различните монети се появява един и същ вторичен дефект – бели петна.
Тук хипотезите за появата на белите петна са много.
Някой го класифицират като болест, други като технологичен дефект при производство, а трети като проблем свързан с метала като лоша хомогенност.

Стефан Пройнов: Аз няма да влизам в спорове или да провокирам масовата общественост, но всяка хипотеза стъпва на факти.
Но със сигурност болестите по монетите идват и се привнасят отвън навътре към ядрото, а белите петна изплуват от сърцевината на монетата и се проявяват във външният слой, което оборва поне тезата за вид патина, окис, или болест по монетата.
Технологичната поява също не издържа частично, защото чисто логически се наблюдава появата на петната на различни места като няма повтаряемост както при спукана или отчекната матрица и дефектът да е един и същ в една и съща част на монетата.
Частично технологичният дефект трябва да се търси в една по ранна фаза на раждането на монетата където се подготвят планшетите – заготовките на монети или там се привнася някакво замърсяване ще кажат някой на планшета, което после избива или в самата хомогенност на самият метал, или химически елемент на който кристалната решетка не взаимодейства с другите кристални решетки в самата сплав и тя после се проявява под формата на бели петна.

Тук проблемът може да се търси на атомно ниво където някои атоми не взаимодействат с другите и от там идва лошата хомогенност и липста на взаимодействие на кристалните решетки, а при стареенето на метала се променя кристалната решетка на монетата и тогава има движение. Ето и защо петната се появяват след години. Но това е моя хипотеза за която не е подплатена с факти.

Всеки, който е изучавал технология на металите в машиностроенето, е наблюдавал кристалната решетка на машинни елементи – дефектирали зъбни колела или други части и лесно може да направи разлика кога дефектът е от натиск, удар или при усукване както и кога е от стареене на метала – умора на метала по кристалната решетка.

Всеки, който се занимава с консервация, реставрация използва микроскоп и ги вижда тези неща.
Стефан Пройнов: Истината е, че бели петна се повяват и след капсуловането на монетите от гредващите компании.
Появяват се в капсулите на БНБ при условие, че никога не са отваряни, пипани и са били на тъмно с години.
Подчертавам тъмно, защото светлината е вид катализатор и също влияе на процесите по окисляването на монетите свързани с така наречената патина.
Разговаряхме с хора, които се занимават професионално с почистване, реставрация и консервация на монетите в една от водещите компании като тяхното мнение е, че както и да се третира монетата винаги остават следи и си личи къде е било петното затова молим ви не ги чистете и не си правете експерименти, проблемът с белите петна идва от дълбочината на монетата – не е повърхностен и няма как, обработвайки само повърхността да го решите.
Говорихме с хора от БНБ и монетният двор и те не знаят как да решат проблема, ако можеха до сега да го бяха направили.
Стефан Пройнов: Остана ни ние да се нагодим към този проблем и да спрем да коментираме този неприятен факт, да го приемем като нещо нормално, да махнем предрасъдаците и да го игнорираме така и проблемът става по-смилаем, но винаги ще ни дразни, винаги ще се набива в очите и мислите ни, но някак си трябва да го приемем, защото той е придобил толкова голяма масовост, че или трябва да го сравним с пандемия по монетите или да свикнем да живеем с него.

Стефан Пройнов: В личен план аз за себе си реших да го приема за нещо неизбежно и да спра да се тревожа.
Винаги е по-добре монетата да е безупречна без дефекти, но мисля, че не можем да класифицираме белите петна в една група с механичните или атмосферните дефекти.
Всеки сам решава дали да се бори с фактите или не.

Стефан Пройнов: Какво е вашето мнение трябва ли да приемем белите петна по сребърните монети мат-гланц/proof като неизбежна реалност или не?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ