Монетите говорят: Пътят на монетите!

в България/Монетите говорят/Свят

Монетите говорят: Пътят на монетите!
Стефан Пройнов: От както са измислени монетите за да попълнят нуждите ни в търговията, монетите пътуват и постоянно сменят своят собственик. От хиляди години те следват пътят на своите притежатели съхранявани и пренасяни в глинени гърнета, кожени кесии и портмонета, в метални и дървени сандъци и дори стъклени буркани и пластмасови кофи, метални каси и дори в найлонови пликове те следват неотлъчно обиталището на своят собственик.

Монетите и банкнотите подложени на детайлно изследване често разказват своята история на съхранение и стопанисване, което оставя своят отпечатък неизменно върху тях. В днешно време циркулацията на монети и банкноти е огромна и лека-полека светът се насочва към виртуални валути, електронни начини за трансфери на суми, което в един ден ще отучи хората от познатият им начин на боравене с тях и някак си ще спрем да ги пипаме и това се налага, защото парите, които харчим онлайн някак си не ги броим, някак си по-лесно харчим, а това е добре за търговците дори често харчим повече на кредит и на отсрочено плащане, което е още по-добре за търговците и банките, защото добавяме стойности като лихви и такси.

Има едни хора наречени колекционери, нумизмати те обаче подържат своята страст към парите, монетите и банкнотите като колекционират предимно деноминирани екземпляри на които стойността се определя от други фактор като качество, тираж, липса и наличие на дефекти, цвят, патина, дали е почиствана или не, комплексен набор от параметри, които се вземат под предвид общата и оценка поставяна от изкуствен интелект и професионални грейдъри в компании, които оценяват монетите и описват монетите в тяхното състояние и на базата на оценката получена от грейдващата компания чак тогава монетата получава приблизително точно оценяване в цена съотнесена към момента на пазара.

Огромният нумизматичен интерес създава нуждата и огромно количество грейдъри от които имат нужда сертифициращите компании често се наемат хора, които минават 3 месечен курс на обучение и започват работа по оценки затова и субективният фактор в тази професия може да бъде понякога грешен.

Виждали сме фалшификати да получат оценка и да се предлагат и автентични монети да не получат такава, виждали сме надценени и подценени оценки и често се коментират такива случай. Бизнесът е многомилиарден и динамично се развива нуждите от грейдвани монети, които поставят някакъв относителен ред и порядък непрестанно расте и ще расте все пак това са някакви стандарти, които всички ние следваме.

Изкуственият интелект се развива и в тази посока, но все още има много да се учи затова остава ключова ролята на знанията и познанията, които придобиваме и как ги използваме и в какви принцип се самовъзпитаваме и как ще възпитаваме идните поколения все пак да не забравяме, че векове наред монетите сменят своите собственици ще дойде ден, който ще сменят и нас затова е важно в какво състояние ще ги предадем на идните за което се грижат сертифицирищатите компании като ги консервират в изолирана и защитена среда в пластмасови капсули.

Стефан Пройнов: Пътят към грейдът обаче налага и своите параметри и отношения, които сме възпитали ние самите в нас към нейно величество монетата изисква много време, търпение и познания, които с времето неусетно понякога ние натрупваме както и натрупваме монети, които изследваме, изучаваме понякога наизустяваме, учим се, следим за износването им да търсим дефекти понякога матрични друг път механични или да следим за влиянието на атмосферните условия върху монетите всичко оставя своят отпечатък дори нашите пръсти ги замърсяват и пренасяме химически елементи като киселини, основи и всякакви мръсотии, които взаимодействат с монетите.

Затова всеки, който се занимава професионално с това има набор от задължителни консумативи, които използва като ръкавици, пинсети, защитни опаковки, капсули , везни , микроскопи, лупи и шублери за измерване на дебилна и широчина, каталози с описанията им.

Стефан Пройнов: Най-важното оръжие на колекционерът е търпението и отношението му към монетите и най-големият враг на монетите е невежеството, с което се подхожда към тях и сме свидетели как често се унищожават стойностните характеристики на монетите, защото са били третирани неправилно с агресивни химикали, твърди абразиви и механична агресия.

Стефан Пройнов: Тук е моментът да спомена, че невежеството е липса на образованост и ако искаме хубави монети да достигат до нас ние трябва да образоваме всячески идващите в това хоби и занаят.

Стефан Пройнов: Не трябва да забравяме, че и ние някога не сме знаели нищо за монетите и правилното отношение към тях и нас някой ни е учил и сме си купували книги от който да трупаме знание, но най-градивното в този нумизматичен свят е любовта към монетите – не към парите.

Търговците, които обичат парите повече от монетите често прибягват към манипулиране на монети, мислейки си, че придавайки им блясък ще измамят някого, но уви така се рушат устойте на нумизматиката затова и грейдващите компании предлага опция те да почистят монетата професионално, а и отговорността е тяхна в случай на дефекти, който да повлияят на оценката респективно на пазарната и стойност.

Стефан Пройнов: Всички ние редом със сертифициращите компании трябва да се борим срещу фалшификаторите и шарлатаните, защото това е наш дълг към средата, в която живеем, в нашият духовен уют, в нашият паралелен свят, в който се чувстваме щастливи.

Стефан Пройнов: Каквото посеем, това и ще пожънат идните! Днес имаме това, което са ни завещали предците ни, идните след нас ще получат най-доброто от това, което сме им завещали вече в капсули и тук е мястото където да споделим, че първият българин успял да събере и сертифицира почти всички български монети, казваме почти, защото му остават 2-3 само, се казва Костадин Везьов от Банско по настоящем живееш в Чикаго, САЩ. Който е посветил повече от 35 години от животът си на тази страст и патриотизъм, на тази любов към България и монетите.

Костадин Везьов, който стана първият българин – световен първенец по нумизматика на NGC. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на световната нумизматика и колекционерство.

smart

С тази негова награда той става и победителите в конкурса на Еврочикаго “Българско събитие на годината в САЩ” – 2020г. Ежегодните награди на NGC се дават веднъж в годината като за тях участват 25-30 колекционера и това е елитът в нумизматичната общност колекционери с много милионни колекции се състезават оценявани от най-реномираната компания NGC в света. И след като Българските монети благодарение на Костадин Везьов и неговата колекция прославиха България на най-високият нумизматичен форум в света всички ние сме длъжни да пазим авторитетът на България и реципрочно да възпитаваме и ограмотяваме идните колекционери.

Стефан Пройнов: Тук е мястото да уточним, че има не малко колекционери в България, който имат завидни колекции и екземпляри, в който са на по-високи нива за което само респект и уважение към тях и времето и ресурсът, който са отделили, но те са нагледен пример за отношение към монетите и с личният си пример те вдъхновяват и възпитават към любов и уважение към нейно величество монетата.

Стефан Пройнов: Монетите съществуват от хиляди години и са надживели всичките си собственици досега, но колко ще живеят след нас зависи днес от нас самите и от тези, които ще ги наследят от нас. Всички сме временно на този свят затова трябва да се грижим за монетите така както се грижим за нас самите и по-добре дори. Ние просто сме временни притежатели на пътят на монетите и когато светът стане без монети в търговските мрежи те ще останат да разказват своята история в колекциите, които сме завещали на идните поколения.

Редно е всеки, който е тръгнал по пътя на монетите и банкнотите да му кажем какъв е редът и правилата в нумизматичният свят и нека бъдем повече джентълмени отколкото конкуренти, нека бъдем учители на бъдещите учители само така искрата на патриотизма и родолюбието ще продължи да свети в нечии сърца. Монетите идват и си отиват, но пламъкът се предава от сърце на сърце, от душа на душа и така се нижат годините.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ