Монетите говорят: Патина при медните монети!

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Патина при медните монети!
Стефан Пройнов: Патината при медните монети е окисляването на горният слой на монетата. При древните монети, който се намират в почвата окисляването е силно изявено, защото в почвата има наличие на всякакви химически елементи, които взаимодействат с монетите. Окисляването най-често варира от тъмнозелено към светло зелено или синьо на цвят.

В почвите с по-голямо PH по-киселините почви обикновено цветът е кафяв- към тъмно кафяв, но и монетите са по-корозирали самата почва изпива релефът на монетата. При античните монети зеленият цвят на монетата се приема добре и тя е капсулирана от времето.

Но при съвременните монети в модерната нумизматика окисляването на монетите не е добре за самите монети. Тук цветовете варират от червено към тъмночервени, светлокафяви и тъмнокафяви. В зависимост от примесите при античните монети може да се срещнат и с черен цвят понякога мазен и лъщящ дори, който не задържа почва по себе си и е приятна гледка за окото.

В различните епохи има различни химически състави на медните монети и затова при някой императори те са в добре запазен вид при други в по-лошо качество. Икономическото състояние на империята в даден период или по време на война когато монетарницата се е движела заедно с армията и са се използвали метали от военната плячка ясно проличават върху качеството на метала и монетите намирани днес.

Да не забравяме и пагубното влияние на пестициди, хербициди, фунгициди и всякакви торове и химически елементи попадащи в почвата. Киселинни дъждове и праховото замърсяване на околната среда също влошават качеството на намираните монети.

Ето пример с Американски центове с ликът на Линкълн, подредени от потъмняващи нюанси на червено до кафяво. В зависимост от влиянието върху монетите има и различни нюанси.

Диаграмата показва двадесет монети, представящи различните нюанси на червено (R), червено и кафяво (RB) и кафяво (B). Не забравяйте, че компютърните снимки не улавят точния цвят на монетите, така че може да забележите известно несъответствие от един компютър на друг.

Стефан Пройнов: Монетите говорят и разказват своята история и в какви условия са оцелели до наши дни. Важно е да се знае, че не трябва да се почистват с химикали и абразиви монетите, защото допълнително се влошава горният слой на монетите, което не повишава цената им, а я намалява дори се отказват такива монети да се търгуват и грейдват от експертните фирми за издаване на сертификати за качесво и оценка.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ