Монетите Говорят: НРБ монети – фалшификатори

в България/Монетите говорят


От както свят светува и монетите са в обръщение има фалшификатори и епохата в НРБ също е имало фалшификатори. Във времето на СОЦА имаше ред и дисциплина, имаше доносници и червени бабички и всичко се следеше, а законите бяха далеч по-сурови и се прилагаха.

Днес според НПК : Раздел IV. Престъпления против паричната и кредитната система Чл. 243. (1) Който изготви неистински или преправи истински парични знаци с курс в страната или в чужбина, се наказва за подправка на парични знаци с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) Същото наказание се налага и на онзи, който подправи: 1. таксови или пощенски марки и 2. облигации, издадени от държавата, или други държавни ценни книжа. 3. (нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) платежни инструменти.

Но във действителност фалшификаторите получават далеч по-малки присъди. Да не говорим, че имаше период, в който Българските печатници попиляха Европа с качествени купюри, които и до днес обикалят света. Естествено времената са различни и днес фалшификаторите разполагат с модерна техника и затова и качеството на фалшификатите е на най-високо ниво често по-добри от монетните дворове и печатниците за пари. Но на времето не е било така. Днес ще ви запознаем с една фалшива монета от 20ст. 1974г. Казваме, че монетите говорят, да видим какво ни разказва тази монета?

Тази монета ни връща назад във времето когато и възможностите и достъпната техника са били различни, а законите са били доста по-сурови и въпреки това някой си е поживял рискувайки на дребно.

И така виждаме имитирана емисия на 20 ст. 1974г . на цвят е близка до оригинала, но металът е различен най-вероятно алуминиева сплав, която няма онзи специфичен звън на онази мед- никел сплав.

Този фалшификат е отливка не е сечена с матрици. Ясно се виждат дефекти, които се наблюдават при леярството. При леярството има три вида дефекти.

1. въздушни мехури в калъпът, които оставят дефекти – малки издатини така наречените „перли”.


2. ако има мехури от въздух в метала това се наричат „шупли”.


3. Свиваемост на метала при застиването вижда се в полетата на монетата.


4. Свиваемост на калъпът и на моделът се вижда по размера на фалшификатът, който може да варира между 5%-10%
5. има още един дефект – там където се срещат двете страни на калъпът в гурта на монетата има линия, която не е доработена за да се прикрие.

През СОЦА ако фалшификаторът на тази монета бе заловен го очаква смърт чрез разстрел.

По времето на Соца обикновените фалшификатори са имали достъп до няколко технологии широко достъпни. Едната е тази, която са използвали зъботехниците за направата на металокерамичните зъби, а именно центробежно леене използвано и от златарите. Има още един метод за леене патентован имено по времето на СОЦА този метод е разработен от акад. А. Балевски и чл.-кор. И. Димов. Основен принцип и характерна особеност на този метод е, че запълването на леярската форма и кристализацията стават при повишено газово налягане.

Това определя редица предимства на леенето с противоналягане: Обикновено се използва нагнетен въздух или кислород и тази монета най-вероятно е направена така, защото се е спукала под давление на налягането и лошата хомогенна сплав.

Налягането на външната среда – газът кара метала да влезе в муфата.

Няма следи от изкривявания или удари за да се появи такава голяма и дълбока пукнатина по монетата. Монетите говорят казваме. И на пръв поглед тази монета ни разказва това, но ни казва, че тази монета е била и дълго време в употреба, защото е доста изхабена.

Във фалшификаторските среди се говори за няколко човека, който са се специализирали в правене на такива стотинки по 10, 20, 50 и дори 1лв. Както е казал народът: „капка по капка вир, вир по вир язовир”. Живели са добре, някой са си построили и къщи дори от фалшиви стотинки. Но да рискуваш по онези години за стотинки си е било голяма дързост премесена с глупост и алчност защото наказанието е било смърт чрез разстрел.

Днес те очаква от 5 до 15 години затвор но често се изплъзват с по-ниски наказания.

 

Единственият съюзник на фалшификаторите е бил ниският контрол и това, че стопанска полиция е неглижирала и се е занимавала само с измамите между частните лица, защото тогава всички крадяха от държавата и всички имаха, всеки помага на всеки и бартерите и услугите с откраднатото някак си сплотяваха хората, а стопанска полиция си затваряла очите, защото където и да посегнат все е имало престъпления по служба.

Днес, ако попаднете на фалшификат или при съмнение за такъв веднага трябва да отидете в някой банка и там служителите имат нужната техника и професионална подготовка и знаят какво трябва да направят.

Ако желаете да възпроизведете изображения на евробанкноти с висока резолюция, пишете на info@ecb.europa.eu и обяснете за какво са Ви нужни изображенията.

Стефан Пройнов: Помнете две мнения са винаги повече от едно, а три мнения са повече от две. Никога не бъдете алчни, защото алчността Ви е най-големият им съюзник. Колкото и строги наказания да има винаги ще има хора с престъпни намерения с желание за бързо забогатяване. Бъдете мнителни, ако попаднете в днешно време на фалшификати се свържете с:


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ