Стефан Пройнов: Как Ватикана попадна в нумизматичен скандал!

в България/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Как Ватикана попадна в нумизматичен скандал!
Внимавайте за този фалшификат!
Стефан Пройнов: През 2013 година Ватикана попада в нумизматичен скандал! Ватикана поръчва да се произведе медал за 1-вата година от понтификата на папа Франциск. Проектът се реализира от полиграфския институт и Италианския държавен монетен двор в злато, сребро и бронз.

Той е дело на художничката Марианджела Кришоти, която е подписана на лицевата страна на медала. До тук добре дадени са изработка три нoминала.
ЗЛАТЕН МЕДАЛ (22k злато)
ДИАМЕТЪР: – 44 мм
ТЕГЛО: – 60 грама

СРЕБЪР МЕДАЛ ( сребро) 986/1000
Тираж ;4000
ДИАМЕТЪР: – 44 мм
ТЕГЛО: – 40 грама

БРОНЗОВ МЕДАЛ
ДИАМЕТЪР: – 44 мм
ТЕГЛО: – 37 грама

Произведени са общо 6200 екземпляра и се пускат за продажба в магазините за сувенири на Ватикана.

Продадени са четири екземпляра на които на реверса пише (Lesus вместо Исус) Избухва скандал и всичките са оттеглени от продажба, но сега се предлагат фалшификати за което трябва да се внимава.

Стефан Пройнов: Цените на фалшификатите варират от 600 долара до 8500 евро за брой, но трябва да се знае, че ако някой ви предлага точно този номинал сгрешеният той трябва да бъде придружен от гаранционен сертификат, подпечатан от Държавния секретариат на Ватикана и Италианския държавен монетен двор.

В противен случай някой измамник ви пробутва фалшификат, а всички знаем, че най-добрият съюзник на измамникът е вашата алчност.

Стефан Пройнов: Затова няма да се уморим да повтаряме, че две мнения са повече от едно, а три мнения повече от две. Винаги проверявайте много внимателно преди да закупите нещо, защото фалшификатите са навсякъде и ние няма да спрем да се борим с тях.

Ако някога попаднете на фалшификати моля ви изпращайте ни снимки на тях, ние ще ги публикуваме с цел да предпазим колкото се може повече хора от измами!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ