Монетите говорят: Гурт

в България/Монетите говорят


Стефан Пройнов: Малцина знаят, че идеята за изработване на гурт е на Леонардо да Винчи, но той не може да я реализира. Истината е, че допълнителната обработка на Гурта става след първоначалното им емитиране, с изобретяването на механичната преса.

Усъвършенстването на механичната преса става в Аусбург през 1540 г. и за първи път бива използвана за серийно производство във Франция.

Преса за поставяне на гурт от 19 век

Стефан Пройнов: Кое налага обработването на гурта на монетите ли, ами за да се спре фалшифицирането им, е добър мотив ми се струва. Допълнителната обработка на Гурта е допълнително средство за защита. Гуртът усложнява неправомерното възпроизвеждане (копиране), както и позволява да остават издайнически следи при отнемане от монетата (остъргване или отрязване).

Гуртът по златните монети е показател за автентичност.

Стефан Пройнов: Днес всеки експерт на монети ще ви каже, че ако монетите ни говорят то Гуртът е най-много казва за една монета.

Над 80% от залавянето на фалшификати става по гурта. Именно там са най-много издайническите следи оставяни от фалшификаторите. При имитацията на антични монети по методът на восъколеенето или използването на други методи за отливане на метал остават следи от леякът – местото през което е влязъл метала в калъпът и при правене на калъпите остават следи от двете части на калъпа по гурта .

Допълнителната обработка на гурта от фалшификаторите често оставят следи от абразиви и инструменти и така всяка манипулация на гурта оставя своите следи, които издайнически подсказва, че това е фалшификат. В съвременната нумизматика матриците са по-модерни и обработката на гурта се избягва, защото с пластина изчислена и фиксирана между двете матрици при самото отсичане на монетата се изковава и гуртът, но ако има допълнително доработване се хваща от опитното око на експерта.

При някои валути, като щатския долар например, гуртът спомага за различаването на номинала на монетите само с допир. Гуртът основно бива: гладък, назъбен, с жлеб или с изписан текст (гравирани титли, имена, девизи или някакви послания към народът.

В съвременният начин за предлагане на монети те са в плексигласови капсули и така гуртът остава прикрит, а той разказва много и често дори номинали с инкрустиран гурт са по-редки от останалите.

Стефан Пройнов: Ако фокусът на внимание на фалшификаторите е да имитират предната и задната страна на една монета то гуртът остава подценено място и именно там се крият най-много издайнически знаци. Монетите говорят така, но гурта казва най-много например при монети, който са били в ролка след попадане в неблагоприятни условия гуртът е най-уязвим и най-силно подложен на атмосферно влияние.

Ето пример на железни монети 1943г., които са имали сходна съдба и покритието им от мед-никел не могло да спре времето само на гурта.

Снимки Пройнов Лична колекция на които личи, че времето не е пощадило гурта на монетите, а те са в много добро състояние.

Гледайте гурта на монетите и ако нещо ви притеснява се допитайте до друго мнение, защото гуртът е мястото където се натрупват най-много грешки при фалшификатите.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ