Стефан Пройнов: Нумизматика – училище за личности

в България/Конспирации/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Нумизматика - училище за личности
Стефан Пройнов:Животът е най-големият ни учител. За него има изказани различни клишета и сентенции, но има едно друго училище за което се смята, че е за преуспелите и по-заможните, но и за хората с по-възвишени ценности или пък алчни безскрупулни търговци, които се опитват да изцедят максимумът от една монета, продавайки на безбожни цени съкровени желания.

Стефан Пройнов: Колкото повече пристъпвам с плахи стъпки в света на нумизматиката разбирам, че увереността в походката идва с парите в джобът ти. А те идват от знанията, които придобиваш. В училището на нумизматите всяка придобивка носи след себе си радост или тъга, но и в двата случая печелите или печелите от добра сделка и сте покорили поредният заветен хълм към който сте се стремили или сте получили конкретен ценен урок от загубата.

Стефан Пройнов: Античната нумизматика е далеч по-лесна от съвременната и сестра с модерните монети. Там категоризацията и рядкостта на една монета лесно се определя докато на съвременните им посестрими всичко зависи от експертите в сертифициращите компании. Критериите за съвременно оценяване са много и някои остават загадка за колекционерите, защото се случва някоя монета да не бъде оценена по достойнство, а друга да получи по-висок грейд. Всяка монета носи своята история и мотивът да се появи на бял свят разказва история за личности и събития, което на практика носи непрестанно енциклопедични познания на притежателят им. Часовете на разглеждане на монети ви потапя в един свят, който изисква спокойствие и концентрация, някак си се откъсвате от реалният напрегнат живот и се потапяте в метален пейзаж, в който всяко зрънце метал, всяка драскотина невидима за обикновеното око има значение. Историческите събития и знаменитите личности някак си оживяват в металните пейзажи пред вас, които също имат какво да ви разкажат. Разказват ви за матриците и монетният двор. Носят информация за метала и следите върху него за съдбата на монетата от нейното раждане до моментът във вашите ръце. Всеки може да бъде колекционер, започвайки с по-ниските качества и лесно достъпните монети, преминавайки към по-високите нива и достигайки до скъпите и редките. Тук е майсторският клас за който освен много късмет трябват много познания, контакти и пари, които вие сте натрупали с времето или пък не. Десетилетия са нужни за една истински пълна и качествена колекция с такива малцина, обаче могат да се похвалят. В античната нумизматика можете да попаднете на много фалшификати, които се произвеждат далеч по-лесно от съвременните монети . В съвременната също ги има, но грейд културата въведе по-сериозна рестрикция и съвременните методи за диагностика далеч по-високи.

Няма търговец или колекционер обаче през годините да не си е купувал фалшификат затова казваме, че нумизматиката е училище, което не само ни носи енциклопедични познания, но изгражда и чисто човешки отношения между хората. Със сигурност хората на по-високо ниво аз ги наричам клубът на богатите, но там се влиза не само с пари, а и с достойнство, чест и авторитет подплатен с много знания. Хубавото на този клуб е, че там всеки би ви дал съвет, всеки би ви помогнал с информация и мнение и то безвъзмездно докато във всяка една материя в останалият свят трябва да си платите за информация. В учебниците по икономика срещу думата информация пише: „Най-жизненият икономически продукт”. Но в колекционерските среди е достатъчно да попиташ само и все ще се намери кой да ти откликне. При търговците всеки се стреми да те прецака, но там при колекционерите не е така именно заради това най-важното в Нумизматиката според мен е да си човек честен и почтен, парите и монетите ще дойдат с времето и с постоянството. Естествено те няма да дойдат сами при вас, ще трябва да се трудите много, да следите тенденциите и пазарите не само основните, но и тези по периферията . Алчността, злобата и завистта няма да ви помогнат, а напротив – ще ви заслепят. Нумизматиката създава характери, създава личности, естествено че всеки иска да печели, но загубите са по-ценни те ни правят хора и ни учат къде ни е мястото в обществото. Когато сте се поставили там където не ви ценят няма да получите нужната оценка за вас самият, а когато ви ценят и уважават най-малкото, което можете да направите е да дадете уважение и да умеете да се зарадвате на чуждите успехи. Нумизматиката ВИ среща с велики личности от отминали периоди увековечени в монети, но не парите и славата им си спомняме, а техните дела свързани с обществото. И ако някой направи нещо за обществото или за дадена група хора не бързайте да му лепнете знакът „този е луд“, а си спомнете думите на Христо Ботев: „Лудите, лудите – те да са живи”! Няма друг предмет, в който да се дават толкова примери с исторически личности за пример колкото са в нумизматиката.

Стефан Пройнов: Затова казвам, че нумизматика е училище за личности – училище за грешки. Някои се учим от грешките си, други от грешките на другите, а трети учат история изкована в метал на който са гравирани имената велики личности изковали съдбата си с чест и достойнство. Събитията и датите по монетите го доказват. За някой това е бизнес да, за други хоби, но за трети нумизматиката е въздигане на духът в светът на великите личности оставили портретите си в онези прозрачни кутийки. Онези кутийки за които за някой само номерът е важен не запечатаната душа вътре в нея. Едно от най трудните изпитания в нумизматиката е обаче, гледайки в детайлите където е скрит дявола, да си останем хора, а не дяволи. Защото продадете ли душата си на дявола никога няма да можете да се върнете в света на изкованите души на личностите на монетите. Нумизматиката е училище, в което всеки урок е неповторим за всеки един от нас.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*