Монетите говорят: Търговци и нумизматици

в Монетите говорят

Монетите говорят: Търговци и нумизматици
Търговци и нумизматици вървят ръка за ръка, но те почиват на различни правила. Без търговците нумизматиката е немислима и в крайна сметка монетите сами няма да отидат при колекционерите не че няма такива случай, но в крайна сметка пазарът се захранва с монети от търговците, а и с пари от колекционерите и нумизматите.

Именно търговците са буферната зона през която минават най-редките и красиви монети и флиртът с тях е задължителен, ако искате да получите по-добрата монета. Търговците са бизнесмени, които нямат скрупули и който им плати повече той печели. За да си търговец трябва освен знания и хитрост да притежаваш куп качества. Добрият търговец когато зърне монетите и вече в умът си знае коя на кого ще я продаде и за колко – приблизително.

Което на практика е решаващо и на каква цена трябва да ги купи. Той знае, че цената на една монета е точно толкова колкото дават за нея, но той трябва да спечели, все пак той не купува от вас за да ви направи вас богати, а себе си затова и няма да получите истинската и стойност. Добрият търговец е и добър психолог – той наблюдава вас и вие него. Той умее да контролира емоциите си и няма да се нахвърли върху рядката монета на мига, защото знае, че е подложен на изпитателният ви поглед. Монетите говорят и търговецът знае езикът им докато вие не.

Търговецът знае кога това са колективни монети кога са извадени от земята дали са били единични или не и той знае дали го пробвате, или имате още дали са всичките, или случайно сте попаднали на тях. Той знае дали са ви наследство или са закупени с цел да бъдат преподадени. Той вече знае за колко да ги купи, а другото е въпрос на пазарлък, обработване на съзнанието ви, малко театър или малко постановки. Обикновено търговците се познават помежду си и са по-склонни да разделят печалбата от една находка по между си, отколкото да ви дадат куп пари. Често се случва в даден град да ви обявят ниска цена и да се обадят на другите и да им кажат за вас, че се е повял мъж, жена еди как си изглежда и че сте им казали еди каква си цена за еди какви си монети и когато вие откажете да си продадете монетите на ниската цена и отидете при друг търговец, той вече е предупреден и ще ви каже още по-ниска цена. В крайна сметка вие сте на техен терен и няма да сте нито първите, нито последните, които ще влязат в капанът им.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТЕ КОПУВАТ ЗА ДА НАПРАВЯТ ТЯХ СИ БОГАТИ НЕ ВАС! За да си търговец трябва да умееш да познаваш хората – език на тяло, жестове, мимики, култура и възпитание , стандартът който излъчва външният ви вид, дрехи, автомобил, часовник, обувки, всичко им говори какви сте и колко спешно ви трябват пари дали могат да ви разиграват или не? Дали сте умни или не за да знаят как да ви надхитрят те имат огромен антураж от постановки и заучени фрази и различни модели на поведение с клиентът в крайна сметка те са трупали опит в това с години и сега ви прилагат.

НАЙ-ВАЖНА Е ПРЕЦЕНКАТА ЗА СТОКАТА И ПРОДАВАЧА. Именно преценката определя цената не каталога за монети не това което сте видели в интернет докато сте правили справка какво притежавате. След като вашите монети са попаднали в ръцете на търговеца по един или друг, или трети начин на цената, която той е искал. Вашите монети трябва да достигнат до колекционерите и нумизматите, до пазара, до аукционите къщи, а тези в по-слабо качество до други търговци или антикварни къщи. Тук се проявяват качествата на търговеца и неговата информираност, неговите маркетингови способности, които не винаги кореспондират с желанието му да продаде дадената монета на възможно най-висока цена. Факторите за отработването на максимум на една стока са много време, свободен финансов ресурс, хитрост и анализ на прогнозни приходи. И още куп качества, който търговецът е натрупвал през годините.

Старите търговци знаят, че хубавата стока сама си прави пазара и не бързат, те знаят, че ако имат рядка и качествена монета и умеят да контролират мълвата – въпрос на време за тяхната монета да чуят и най-изявените колекционери и нумизмати. Ако обаче търговецът е притиснат от финансова нестабилност и работи с чужди пари и притиснат от срокове и това се знае от колекционерите той ще получи не най-високата оферта, но пък за сметка на това няколко пъти ще му се повтори думите КЕШ и ПЛАЩАНЕ ВЕДНАГА.

Добре е всеки търговец да знае някак да излъжеш колекционер или нумизмат, защото богати хора прости няма. Да вярно е, че кефът цена няма, но и вярно, че не всичко на всяка цена се продава и за разлика от вас те умеят да чакат. Колекционерите и нумизматите обикновено са финансово добре обезпечени хора с високо ниво на интелигентност, културни и възпитани хора, добре подплатени с образование и енциклопедични познания по темата монети. Тук господа търговци вие вече сте на техен терен и ако монетите ви не са безупречни или много редки за откриване нямате много козове в играта. Вашето маркетингово разузнаване трябва да включва точно какви монети търси точният колекционер, в какво качество и на каква цена иначе сте обречен на провали няма сделка. За да има сделка трябва да се намери златната среда между вашата алчност и точната липсваща монета за точният колекционер и то на цена близка до неговата иначе сте обречени да ви се случи същото, което сте направили на вашите продавачи. Не забравяйте, че вече вие сте продавач и всички на който можете да продадете вашата монета могат да научат, че там еди кой си иска еди колко си за еди какво си и му дават еди колко си.

Търговецът не бива да забравя, че неговите монети за него са стока, а цената на една стока се сформира според търсене и предлагане, и качество, а най-добрата монета за търговеца е продадената монета. За колекционерът обаче стоката на търговеца е нещо друго – тя може да бъде мечта, копнеж, страст или обект на дълго чакане все пак монетата обвита в емоционална опаковка се превръща в нещо неописуемо както казва най-големият колекционер в света според NGC за 2020г.. Българинът от Банско Костадин Везьов: ”Чувството е все едно да вкараш гол на световно първенство”. Припомняме, че той спечели с български монети измежду най-изявените колекционери от цял свят, изпреварвайки много стойностни многомилионни колекции и изпреварвайки 25-30 000 участника от цял свят.

За колекционерите пълната колекция цел и фиксидея за която работят с десетилетия. В крайна сметка обаче всички продавачи, търговци и купувачи, всички нумизмати и колекционери знаят, че цената на една монета е точно толкова колкото ти дават в момента. Защото може да имате много рядка монета от която да са известни единици, но утре не се знае дали няма да се появят още от нея и дори по-добри и тогава мечтите се разминават с реалността тогава исканата цена може да се сгромоляса. Затова най-добрата монета е продадената монета за търговците, а за нумизматите всяка монета е ценна – те помнят всяка монета кога и как са я купили и как са я придобили, всяка една монета им говори и носи спомени и емоции понякога добри емоции като да вкараш гол на световно, друг път като да ти вкарат гол на световно, но всяка една колекция на монети за тях е колекция и колекция от спомени, спомени понякога изстрадани друг път лесно постигнати, но това е тяхната страст за която са платили много пари и не само с много лишения от личното си време, с много четене и познания трупани с години, но тяхната награда е когато останат насаме в уединение с колекцията си и се потопят в симфонията на страстите си. Монетите говорят, но търговците и нумизматите са двете страни на една монета, а другото е въпрос на знание, познание, пари и страсти.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ