Монетите говорят: Фалшификаторите и фалшификатите в нумизматиката!

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Фалшификаторите и фалшификатите в нумизматиката!
Стефан Пройнов: Фалшификаторите и фалшификатите в нумизматиката! Отмина епохата, в която фалшивите монети се деляха на два типа – сечени и отлети. Епохата, в която лупите и каталозите определяха една сделка. Дигитализацията и цифровизацията направиха уредите по компактни, преносими и доста по-достъпни. Днес се използват цифрови оптични устройства, фотоапарати, микроскопи и дори мобилните телефони, а защо не и преносими рентгенови спектрометри. Тези уреди надминават далеч и най-смелите мечти за наблюдение и изучаване на монетите да речем преди 20-30 години.

Стефан Пройнов: Спомням си преди 20 години на едно от световните шоута в Щутгарт как се редяха колекционери и нумизмати на опашка да си купят първите лупи със подсветка от светлодиоди, а днес само за минути можете да направите спектрален анализ на една монета и да получите отговор на химическият състав на монетата без да се свалят парченца от метала и да се изпращат за анализ в скъпи лаборатории в чужбина.

Стефан Пройнов: Някога давахме по 25-30 хиляди лева за хубав микроскоп, а днес телефонът Ви ще увеличи повече от тях да не говорим за цифровите фотоапарати с макро оптика или за лазарните микроскопи на цената на бутилка вино. Стефан Пройнов: Отмина ерата на фалшификати в нумизматиката, а съвременните играчки направиха животът ни далеч по-лесен. Като добавим и съвременните стандарти за сигурност, които все повече се възприемат от нумизматичните и колекционерските среди да се сертифицират и грейдват монетите във водещите компании светът стана далеч по-спокоен.

Старите фалшификаторски школи не могат да се борят с технологиите и с експертите. От време на време се появят някой друг набеден майстор на който монетите могат да заблудят само кафе автомат, но те стават бързо клиенти на Темида. Не са много хората, който познават из основи материята в света виждал съм да се продават гравиращи машини от монетни дворове и какво от това днес се продава много модерна гравираща техника – ЦПО фрези, гравиращи лазери и какво от това, че могат да бъдат направени сравнително лесно някои матрици за монети. След като нито една фалшификаторска школа не може да направи идеално повторение на химическият състав на дадена монета или малцина знаят как, но не могат да променят кристалната решетка.

Стефан Пройнов: Съвременните технологии позволяват безконтактно да се направи рентгенов спектрален анализ дори на монета поставена в защитна плексигласова капсула, което на практика позволява на експертите да проверяват вече сертифицирани монети, което на практика сваля съмненията, че може да се подменят монети. Контролът е важен и колкото е по-голям толкова вероятността някой някъде да ви измами е по-малка.

Стефан Пройнов: Обичам да казвам, че ”две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две”. А днес две мнения са повече от сто такива, от предишните десетилетия. Нагледах се на фалшификати продадени на огромни цени и по западните аукциони дори виждам такива и днес от време на време. И ако времето, в което те са били сертифицирани са ги гледали отвън днес модерните уреди виждат монетата и отвътре – нещо, което бе немислимо в анализите ни преди десетилетия.

Стефан Пройнов: Искам да Ви кажа, че отмина ерата на фалшификатите в нумизматиката не че няма хипотетични възможности за такива в някои хоризонти, но с времето ще стават все по-малко, защото съвременната диагностика не спира да се развива, а глобалното информационно поле се обновява всеки миг. Благодарение на колекционерите и нумизматите базата данни на сертифициращите компании става все пълна и все по-богата, но трябва да благодарим на тези хора, които полагат усилия да събират нумизматични доказателства и едва ли да воюват със сертифициращите експерти за да сложат поредното парченце запълващо нумизматичното бяло петно в глобалната база данни на световната нумизматика.

И ако търговците и контрабандистите на черният пазар и техните бизнес партньори – АУКЦИОНИТЕ КЪЩИ някога казваха, че „няма истинска или фалшива стока, а има продадена и непродадена“ . То днес контролът и рестрикциите както и новите стандарти леко по-леко променят нагласите им.

Стефан Пройнов: Искам да благодаря на всички онези, които положиха усилия за да изнесат Българската нумизматика на най-високо световно ниво и промениха нормите и стандартите у нас. Благодаря Ви, че променихте светът на нумизматиката! Вие не го направихте само за вас и вашите колекции, не беше и грейд манията и егото ви толкова важно, а Вие променихте светът на нумизматиката за идните, за вашите деца и го направихте далеч по-спокоен без фалшификати, без интриги, без онези огромни отговорности, притеснения и страх. Всички ние заедно работихме да се промени мисленето в средите, а мислите пораждат действията, действията пораждат навиците, а навиците оформят характера той пък кове съдбата – съдбата на идните в нумизматиката.

Стефан Пройнов: Благодаря Ви, за мен бе чест да ме допуснете и да бъда една малка частица от този процес на еволюция.

Стефан Пройнов: И ако мога да сравня българската нумизматика като състояние на патриотизъм, който тече във вените ви какъв по-добър завършек да си припомним думите на Васил Левски, който е казал, че „ние сме във времето и то е в нас, то нас преобръща и ние него“, но ние не избираме времето, в което да живеем, а то нас, но поставихме фундамента на който да стъпят идните и променихме времето. Отмина ерата на фалшификатите и фалшификатите в нумизматиката, а на тези, които казват, че няма бивши фалшификатори току що ви разказах как няма да има място за бъдещи, а тези които искат все още да се пробват, да се пробват не при нумизматите, а при кафе автоматите и машините с жетони.

Стефан Пройнов: Ако сте част от тази общност и ви е харесала публикацията, моля ви споделете я, нека се знае, че е отминала една епоха и е започнала друга!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ