Монетите говорят: Диагностика на метала на фалшификатите

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Диагностика на метала на фалшификатите
Стефан Пройнов: Съвременните методи за анализ на металите позволяват да се датират приблизително от коя епоха са, но и да се прави химически анализ. Монетите в античният свят отдавна са анализирани се знае в коя епоха, при кой император, какви сплави са използвани. Добиваното злато и сребро носят свой характерен белег в химическият си състав, които е като специфичен маркер за експертите занимаващи се с химически анализ на метала.

Стефан Пройнов: По принцип всички руди както и нефта си имат свой характерен свой химически състав свой химически отпечатък. Свойствата на природните изкопаеми както и наличието и липсата им на наличие могат да се проследят назад във времето като например железните рудите добивани в Дамаск се превръщат в оръжия с характерна украса като идва ден и рудите свършват или не се добиват поради други причини.

Днес оръжията направени назад във времето от Дамаскова стомана са по-редки заради качествата си, но и заради ограниченият ресурс на суровината, който е изчерпан. Така е със всички метали. Съвременните фалшификатори – имитатори се опитват да наподобяват пробата на метала или да използват близки на цвят и карат метали за да създават своите фалшификати, но колкото и добре да изглежда на външен вид една монета или предмет със съвременните технологии и методики за анализ тяхната мисия е обречена. При имитирането на древни монети понякога се използва антична скрап, но това не затруднява модерните компютри, спектрометри и другите лазерни и електромагнитни уреди.

При имитацията на антични монети и предмети горният слой трябва да бъде покрит с патина, която има съответен окис, който има своята химическа формула. Истината е, че фалшификаторите работят на манифактурен принцип и се гонят тиражи и обороти и тук вместо да се правят естествени патини, които с катализатори някой от който са описани в учебниците по Химия за 10 клас в едни отминали времена, а други такива са описани в книгите млад майстор и направи си сам от времето на соца.

Истината е, че манифактурните фалшификаторски работилници прибягват до съвременни химически елементи като бой, лакове, оксиди, киселини и основи накратко всякакви мастила и бояджийски техники само и само да прилича на старо, но повярвайте ни тези патини са всичко друго, но и естествен окис на метала. Именно заради това водещите сертифициращи компании отказват да сертифицират монети и предмети, ако има някаква интервенция, ако има почистване или патинирина, защото става дума за манипулация.

Фалшификаторите понякога използват сребро и злато от по-евтини монети, с което да създадат фалшификати на по-скъпи монети, с които да заблудят търговците и колекционерите, но именно при анализ това се разбира. Сертифициращите компании са много стриктни и дори понякога изискват допълнителен анализ на монети, който са със сертификат от монетен двор. Случвало се е особено при златните монети, ако цветът не им хареса да ви помолят да си заплатите допълнителен анализ на метала преди да ви издадат оценка за качество.

Стефан Пройнов: Отминаха отдавна времената, в който се купуваше по усет само с една лупа от няколко диоптъра, отминаха времената, в които за автентичността на една монета се съдеше по историята и дали е звучи правдоподобно или от поведението на езикът на тялото на продавача. Днес сертифициращите компании внесоха една огромна доза сигурност на нумизматичният и колекционерският пазар.

Стефан Пройнов: Не че там където има човешки фактор, не може да се очаква и субективна грешка, но със съвременните техники и технологии тези грешки все по-намаляват, а фалшификаторите стават все по-малко и все по-малко . Колекционерството и нумизматиката се изграждат на опитът и знанието кое как трябва да изглежда и винаги е по-добре да се консултирате все пак „две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две“ както обичаме да казваме. Допитвайте се помежду си и сверявайте своето мнение при най-малкото съмнение не купувайте.

Стефан Пройнов: Не бъдете алчни, защото вашата алчност е най-добрият съюзник на измамниците, а техният морал е различен – за тях няма истинска и фалшива стока, има продадена и непродадена. Бъдете мнителни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ