Монетите говорят: БНБ и новите тенденции в нумизматиката

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: БНБ и новите тенденции в нумизматиката
Нумизматиката се дели на четири основни видове.

Първият тип е античната нумизматика, която датира от началото на монетосеченето до 491г.от н.е., т.е. до реформата на византийският император Анастасий І.

От този период започва така наречената средновековна нумизматика, която обхваща периодът от 491г. до 1453 година.

След краят на късносредновековният период навлизаме в ренесансовият и от там е името и на следващият трети вид. Това е ренесансовата нумизматика включваща периодът от 1454г до 18 век.

В България има закон, който ограничава притежанието на древни монети и артефакти и затова широко познатата ни нумизматиката е тази от последният тип. Тя обхваща монетите от средата на 18 век до наши дни и се нарича модерна нумизматика.

Специално по широк интерес имат Българските монети от периодът на 1880 до последната емисия на БНБ С увеличаването на възможностите в индустрията и машиностроенето в доста от процесите активно участва изкуствен интелект, лазери и спектрално анализираща техника. Много по-прецизен и строг е контролът на всеки етап от технологичният процес по създаването и реализацията на всяка една монета.

Стефан Пройнов: Още от Античността монетите са били медията, която разказва за исторически личности, богове и събития. Нищо не се е променило и днес монетите също разказват тези истории и някак си увековечават лицата и събитията на хората от нашата епоха. Нумизматиката е млада и непрекъснато развиваща се наука. Тя е в неразривна и взаимнодопълваща се връзка с историята, археологията, графистиката, хералдиката, епиграфиката, символиката, лингвистиката, метрологията, металургията, история на изкуството и други науки.

Стефан Пройнов: Прави впечатление в последните години едни нови стандарти, които навлязоха в България така нареченото сертифициране на монети и грейд културата, която прави колекционерите и нумизматите по-взискателни към монетите. А монетните дворове далеч по-прецизни към монетите.

Стефан Пройнов: Може би не е далеч времето, в което самите монетни дворове ще сертифицират определени количества грейдвани монети, които ще се пускат на пазара така ще улесняват самите колекционери, които предпочитат само и единствено грейдвани монети.

Стефан Пройнов: Искам да подскажа на БНБ, че така биха реализирали и по-добри печалби все пак би се създало може би ново течение нещо като емисия в емисията, нещо като ограничен тираж в тиража, което на свой ред би създало нов тип колекционери. Като добавим, че БНБ ще договаря големи количества за сертифициране и така ще договаря други по-ниски такси към грейд компанията, което допълнително ще увеличи приходът им от всяка една монета.

Струва си да се помисли и да се работи в тази посока все пак това би улеснило голям брой колекционери, а колекционерите са техните клиенти. Всички знаем, че всеки бизнес трябва да работи за клиентите си и да създава все повече удобства и стимули за тях. Някой от новите каталози за 2022г година цените са сформирани и фиксирани според грейд оценката. Съвременната Българска нумизматика, догонвайки вече изпреварва редица държави, защо да не го направи и БНБ?

Но БНБ не частна фирма, която да се води от принципите на бизнеса и тук е ролята и на държавата, която трябва веднъж за винаги да реши проблемът и с другите три типа нумизматика. Новото време изисква и нови закони и нови необходими решения, защото не е нормално за света някой масови монети от времето Тодор Живков да са по-скъпи от златните монети на първият римски император Август, нали?

Все пак тези прецеденти няма как да обясним на международната нумизматична общност, няма как да ги разберат и Аукционите къщи нито търговците по света.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ