Монетите говорят: 1 стотинка 1901г.

в България/Монетите говорят

 Монетите говорят: 1 стотинка 1901г
Просяци скриха „каравелчетата“ Един от най-неочакваните удари българският лев, или по-точно стотинката, получава не от световните войни или световните кризи, а от столичните просяци.

През 1901 г. правителството на Петко Каравелов пуска емисия монети по 1 стотинка, която народът веднага нарича „каравелче”. Скоро след това обаче то мистериозно изчезва.

Тъй като напълно разбираемо – най-често стотинката е давана като милостиня, просяшката мафия в София дисциплинирано я събира и не я пуска в оборот, за да се отърве от нея. И така стотинките леко по-леко са изтеглени не от БНБ, а от просяците.

Защото са имали нищожна покупателна стойност и мафията не е можела да реализира печалба и доходност днес стотинката е по-малко срещана. Запознати с нумизматичната история разказват, че може би един ден ще бъдат открити големи количества складирани в някой подземие или мазе останали от онова време .

Но до тогава „Каравелчетата„ ще се помнят като монетите, които мафията скрива от търговската мрежа. Стефан Пройнов твърди, че тази дребна монета с тегло от 1гр. и 15мм. Диаметър направена от сплав с мед, калай и цинк е била в тираж от 20 000 000 бр. днес се търгува от 10лв. нагоре.

И именно аферата със скриването им от мафията по онова време днес силно е повлияла на останалите монети до наши дни. И макар тиражът и да е многомилионен в онези времена днес тя се среща по-трудно особено в идеално състояние.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ