Монетите говорят: Рубли 1997-2023

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Рубли 1997-2023
Стефан Пройнов: В рубриката монетите говорят днес ще Ви запознаем с особеностите при монетите от 1, 2, 5 и 10 рубли от периодът 1997-2023 година. Колекционерството и нумизматиката възпитават в качества, които нашите деца няма как да научат в спортът или училище няма да ги научат и в интернет или на улицата. Това са вълнуващи уроци свързани с копнежи, надежди, разочарования, но и много страст.

Откривателският дух, който ни обзема е този, който променя света и е горивото, което е движело великите мореплаватели, физици, химици, изобретатели и всички, които са променяли светът. Нумизматиката и колекционерството възпитават в търсене и издирване на монети и информация за тях и от тях за времето и историческите събития за хората и личностите изобразени на тях или за техните стойности и пазарната им реализация, ако щете.

Стефан Пройнов: Днес искаме да Ви запознаем с монетите от 1997-2023 година. Да започнем с това, че всеки монетен двор си има свой монограм, клеймо, контрамарка или на кратко отличителен знак. Основно за монетите, които говорим от 1, 2, 5 и 10 рубли от периодът 1997-2023 година се срещат два типа монограми от два монетни двора където са произвеждани тип едно са:

Монетен двор Санк-Петербург "СПМД"
Монетен двор Санк-Петербург “СПМД”
Монетен двор Москва „ММД”
Монетен двор Москва „ММД”

Тип две са: Монетен двор Москва „ММД” Правим уговорка, че същите монетни дворове с годините имат и други монограми и букви, с който са се обозначавали както и при различните монети и емисии, но за монетите от 1, 2, 5 и 10 рубли от периодът 1997-2023 година са само тези.

Всеки нумизмат знае, че при монетите освен качеството на монетата е важно и тиражът им, колко екземпляра са произведени и според търсенето и предлагането се сформира и пазарната цена.

Да вземем в предвид номинал 10 рубли.

 

Десет рубли се делят на два вида до 2009г. надписът на “БАНКА РУСИЯ” е извит отзад на монетата на реверса.

След това има промяна и са въведени в експлоатация монети с прав надпис “БАНКА РУСИЯ”

Ето и нагледни образци на монетата от 10 рубли.

Ръб: 6 секции от 5 рифа и 6 секции от 7 рифа, редуващи се с 12 гладки секции. Материал: стомана с месингово поцинковано покритие.

10 рубли по години и приблизителни стойности.

Следваща монета, с която искаме да Ви запознаем това е монетата от 5 рубли.

Монетата от 5 рубли има следните характеристики: диаметър 25,00 мм, дебелина 1,80 мм, тегло 6,45 гр. Гурт: 60 гофри, разделени на 12 равни секции, редуващи се с 12 гладки секции. Материал: медно покритие с мелхиор.

При монетите от 5 рубли наблюдаваме същите изменения на надписът “БАНКА РУСИЯ” както показахме с номинал от 10 рубли.

Вижте образец 1 и 2

 

 

През 2009 г. материалът е променен. От второто тримесечие на 2009 г. монетите с деноминация от 5 рубли са изработени от стомана с никелово поцинковане. Те започнаха да имат магнитни свойства накратко казано лови ги магнит.  Теглото им също е намалено до 6,00 g.

Надписът пет рубли на реверса е заменен с „руска федерация” и гербът на двуглавият орел много по-живописно изографисан като са добавени и царските символи на властта.

Вижте образец 1

5 рубли по години и приблизителни стойности.

 

Следващата монета, с която искаме да Ви запознаем е с номинал 2 рубли и следните характеристики: диаметър 23,00 мм, дебелина 1,80 мм, тегло 5,10 гр. Ръб: 84 гофри, разделени на 12 равни секции, редуващи се с 12 гладки секции. Материал: медно-никелова сплав.

Виждаме при монетата от 2 рубли същите нововъведения както при монетата от 5 рубли.

Ето и при 2 рубли по години и приблизителни стойности.

 

И на последно място е монетата с номинал от 1 рубла, с която приключва сетът от 1, 2, 5,10 рубли.

Монетата от 1 рубла има следните характеристики: диаметър 20,50 мм, дебелина 1,50 мм, тегло 3,25 гр. Кант: 110 гофри. Материал: медно-никелова сплав.

1 рубли по години и приблизителни стойности.

 

 

 

Нумизматиката е едно патуване изпълнено с вълнения, надежда и копнежи но и с приятни изживявания когато обаче има комерсиални подбуди идват и разочорованията защото често пъти алчноста заслепява разумът и правелната преценка но пък реалноста има свойството да ни напомня за себе си.

В нумизматиката няма загоби ако си тръгнал да търсиш знание и познание и дори да загуш пари си усвойл урок . Тези стойности който сме посочили са по курса лев рубла приблизителни към денят на създаване на публикацята и са калкулирани от цените на тези монети към руският пазар.

По нашите земи все пак ще ги намерите от от 50ст до няколко лева за бройка все пак те идват по куриерски фирми до търговците и те си начесляват печалба и транспортни расходи и цените им у нас са завишени.

Стефан Пройнов: Правим тази публикация с цел информиране на подрастващите нумизмати и начинаещите който тепърва се впускат в океана наречен нумизматика.

Моля не пишете и не ми се обаждайте да ме питате за стойности на тези монети .

ТУК МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ВАШИТЕ МОНЕТИ

по горе има линк към Руският каталог с описание на монетите и техните стойности там има форум където можете да предложите или да си закупите такива монети.

Ако смятате, че сме Ви били полезни споделете тази публикация на стената си, нека и други да я прочетат.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ