Монетите говорят: Token – преди и сега

в Монетите говорят

Монетите говорят: Token - преди и сега

Token – в превод от английски – „жетон“. В древният Рим е имало Тесери, които са се използвали в публичните домове, които също можем да предположим, че са тип жетон с определена стойност и срещу които получавате определена услуга.

Стефан Пройнов: Има ли еротични монети в древният Рим?

Но Тесерите са се купували за пари от определени места и държавата е получавала данък от този тип бизнес.

В днешна Европа първият токен се появява във Великобритания през 17 век. По това време парите от хазната не можели да стигнат до селищата, затова местните жители сечели свои „жетони“(монети), за да ги обменят за стоки и продукти само в собствената им изолирана колония.toket mint error

Токените се появяват там където парите липсват обикновено в гражданската война в Америка също са се използвали токени и то наситени с патриотични слогани – вид военна пропаганда.

Дори в някой църковни храмове също са се използвали Токени наречени по американски а по български ВОД.

Известни са такива примери и с монети предназначени за локално ползване и то от 3-4 век преди новата ера до наши дни дето се казва.

Стефан Пройнов: Това са пари без държава. Какво е токенът в днешния свят на криптовалутите? Това е вид символ, за който можете да получите определени услуги. За по-голяма яснота ще дадем пример с билет в автобуса: Купувате си билет от кондуктора за пътуване в града. Освен за този автобус обаче, билетът вече няма да е валиден в автобус с различен маршрут или в метрото. Същото е и с токена – той има стойност само за компанията, от която го придобивате. Тоест, вие им плащате за достъп до всякакви вътрешни фирмени услуги.

Токенът символизира цифровия актив, който вие като инвеститор купувате от издателя на токени. Има токен дори на Пощенска марка сечен в Белгия през 1999 г. Токените също като монетите са обект на колекционерски интерес и дори се предлагат като монети често по аукционите, но трябва да се прави разлика. Техните тиражи са малки в сравнение с лимитираните монети и затова понякога цените им са доста големи.

Объркването идва понякога и от сертифициращите компании, които им дават грейд – оценка по системата за оценяване на монети.

Стефан Пройнов: Token като начин на разплащане се е срещал и в комунизма, и в капитализма дори и днес някой фирми- заводи дават купони на своите служители, които те използват като пари в определени магазини. Какво обаче е вашето мнение за Token с печатна или матрична грешка, колко по-скъп би трябвало да бъде?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ