Монетите говорят: Кралицата с адамовата ябълка “Large outwards Adam’s apple’..

в България/Монетите говорят

“Large outwards Adam’s apple’..

Монетите говорят, но понякога се подиграват, друг път разказват различни истории. Тази история е за една монета продадена от една аукционна къща, която сложи клеймо на една монета. Това е рядко срещан случай някой монета да си извоюва прозвище така тя става разпознаваема в нумизматичните среди.

Монетата си има своята история. През 1993 година премиерът Джон Мейджър обявява реформи в кралските финанси, включващи данък общ доход за кралицата след 1993 г. и намаляване на Цивилната листа (индивиди, на които им се заплаща от правителството). Следват съкращения на цивилни често се говори, че кралското семейство е алчно и да им приседнат тези пари тогава се появява и тази монетна грешка на която на Кралицата майка на шията има матричен дефект, който прилича на мъжки полов орган.

Започват шеги и подигравки в този тесен кръг, но клюките се разнасят и доверен лоялен на кралското семейство прибира монетата от човекът на име Уилям, който съчинил историята и така подигравките, макар и в една компания само в тесен кръг спират. Кралицата майка през същата година в необичайно лична реч казва, че всяка институция трябва да очаква критики, но предлага това да става с чувство за хумор, умереност и разбиране. Антикварните търговци обичат да интерпретират историите и да си ги нагаждат така един продава тази монета за 500 лири на друг.

По-късно той почива и монетата попада в наследниците му и заедно с много други е продадена, но без историята си, без споменът за нея, за дребни пари на търговец от Америка. Така монетата попада в депата на голяма аукционна къща където оценителите не придават нужното внимание, но все пак и слагат етикет:” “Large outwards Adam’s apple’ и така монетата е пуснат за продажба със следното описание: England- House of Windsor (1910) – Elizabet (1952) “Large outwards Adam’s apple’..

Монетата е закупена от колекционер от Източна Европа на който ще запазим името в тайна. Той ни предостави снимките и информацията за историята на тази монета като твърди, че с него се е свързал някакъв господин от Англия, който е видял монетата и е знаел историята и от негов съсед и е поискал снимки на монетата от колекционера.

Именно така се научава историята и. Лично аз публикувам тази история, но не ми се вярва да е истина, а по-скоро е една добре съчинена история вдъхновена от някой детска приказка – в тях има кралици и ябълки, нали? А може би това е рекламен трик да се създават интересни истории, който да се публикуват така аукционите къщи получават безплатна реклама, а най-добрата реклама е онази, която се разпространява от уста на уста. Иначе защо ще слагат етикет на единствена монета от милионите продадени такива?

В крайна сметка всичко, което чуваме не е истина, а нечие мнение и всичко, което виждаме не е истина, а нашата гледна точка, но едно се вижда със сигурност, че това е матричен дефект на шията на кралица Виктория. Само ще допълня, че през 1993 г. през декември принц Чарлз и жена му, Даяна, официално се разделят. Годината завършва със съдебен процес, когато кралицата дава под съд вестник Сън за нарушение на авторско право, тъй като е публикувал текст на нейната годишна коледна реч две дни преди да бъде излъчена. Вестникът е принуден да плати глоба и дарява 200 000 паунда на благотворителност.

Че да се знае, че от Бъкингам не обичат медиите да говорят за тях особено нелицеприятни и манипулативни истории. Монетите говорят, но понякога ние хората украсяваме това, което виждаме и това, което чуваме и така се раждат фалшивите новини. Вярвате ли, че това е истина или е манипулация с цел да се вдигне цената на една грешна, но евтина монета?

Ние от редакцията водим този дебат за тази монета повече от месец и въпреки, че ние имаме собствено мнение публикуваме тази история пред широката общественост.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ