Монетите говорят!

в Монетите говорят

Монетите говорят!
Монетите говорят! Опитният познавач на монети, който е виждал и се е учил от практиката не от интернет, може да ви разкаже за всяка една монета история различна от тази, която е датирана. В България има много хора, които по един или друг начин са се сблъсквали с много монети като тези хора са придобили представа за всяка една патина, за всяка една окраска. Някога иманярството не бе криминализирано и над 400 000 човека в България бяха по един или друг начин съпричастни.

Истината е, че държавната хазна се пълнеше от продажба на боклуци, а иманярите, почиствайки територията ни се самозалъгваха в мечтата си, че един ден ще извадят нещо голямо и значимо и така стотици милиони всяка година се вливаха в селските магазинчета и кварталните бакалии, в бензиностанции те дори и в хотелиерството попитайте хората във Велико Търново какво ставаше всяка първа Събота в техният град и как всеки първи петък в месеца хотелите бяха пълни.

Но това са едни времена, в които нямаше Граждани за Европейско развитие на България. Та хора много има, които ще потвърдят думите ми, че монетите говорят. Когато един опитен професионалист види една монета тя не му казва само година и тираж, тя не му казва само епоха и стойност, тя му казва много неща – дали е била единична, дали е била в употреба, дали е дошла по търговски път или е била плячка тя му нашепва дали е била сама или от кесия, дали е от гърне запечатано за бели дни или е отлежавала в пещера. Монетите говорят казват ти дали е открита на пясъка на плажа или в гора, дали е в киселинна почва или в глинеста, дали теренът е опожаряван или не. Монетите говорят и много казват.

В съвременната нумизматика една идеална монета само за дето е пипана с гола мръсна ръка след време монетата получава окраска – патина, но има и болести по монетите от неправилно боравене с тях, от неправилно съхранение от средата, в която се съхраняват и всеки колекционер ще ви потвърди това. Затова всички ние трябва да работим за повишаване на културата и компетентността на хората занимаващи се с монети. Чистенето не се прави с оцет и сода, не се прави с киселини и концентрирани основи, защото така монетите се унищожават и губят голяма част от стойността си.

Монетите говорят и често, ама много често ни казват, че някой ги е пипал без да знае как. Затова на каквато и монета да попаднете не я почиствайте, оставете това на хората, който разбират от това.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ