Стефан Пройнов: Параметри на нумизматиката

в България/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Параметри на нумизматиката

Стефан Пройнов: Параметри на нумизматиката или как монетите говорят за своите собственици.

Параметрите на нумизматиката се променят, но искаме или не стандартите наложени от Запад малко по-малко превръщат Българската нумизматика в световна, а като такава тя трябва да следва световните правила и тенденции. Някой колекционери са закоравели разбирания отказваха да заключат в пластмасови касети своите рожби. Отказваха чуждата експертиза и външната оценка на своите монети.

Но новите търговци и колекционери предпочитат да се доверят на грейд кампаниите, отколкото на масалите от старите закоравели старчета. Старчетата от своя страна разбраха, че стотиците пъти, в които са пипали с голи ръце своите монети са ги увредили.

Разбраха, че елитните им колекции не са чак толкова елитни, защото оценките на монетите не се правят от хората на клубът, а от специалисти притежаващи нужният опит, експертиза притежаващи техника за въглероден анализ, мощни микроскопи, които виждат кристалната структура на метала, прецизна дигитална оптична техника, която наднича и в най-скритите места на монетата. Разбраха новите стандарти на общността, че не са нови, а са общо приети за цял свят само нашите седмични клубове някак си като ретро оазиси се спотайват в глобалната нумизматична материя.

Старите колекционери разбраха, че трябва да се нагодят към световните изисквания, ако искат да са в групата на колекционерите и за жалост установиха, че неправилното третиране на монетите им събирани с десетилетия някак си не могат да получат желаната от тях оценка именно заради неправилното съхранение, неправилното почистване и неправилно излагане на атмосферните условия, а днес може да се каже, че във въздуха витае цялата менделеева таблица. Доста хора разбраха, че от една средно голяма колекция от стотина монети за грейдване стават няколко и така на пазара се освобождава едно не малко количество монети прилични на вид и едва ли девствени, но обезчестени от почистване, пипане и съхранение.

Така търговците също се опариха с такива монети и на практика сега се търсят само сертифицирани монети, защото последната дума е на експертите в сертифициращите компании. Параметрите на нумизматиката се променят и ние се променяме, защото евтината монета можеш евтино да си я купиш – да си направи чекия на душата, но когато дойде ред да я продаваш я продаваш пак евтино . Евтиното си е евтино и да поскъпне няма никога докато скъпото си е скъпо и винаги поскъпва.

Следите ли световните тенденции и рекордните суми за монети хубавото и качественото, че струва много повече от хиляда евтини монети. Така на практика хора, които си мислеха, че имат колекции пълни се оказаха в положение, че пак трябва да събират всичко отново.

Но това е нормална тенденция на пазара така среден клас колекционери пък ще получат тръс в цените от тях с години номинали, а най-големите колекционери където битката не е помежду им, а между цифрите 67,68,69 и дай Боже всеки му още малко пък освобождават грейдове от МС 61,62,63,64,65.

Така старите колекционери свикнали цял живот да събират монети получават втори шанс, но този път колекциите ще им са от онези кутийки, които предпазват монетите от атмосферни условия, замърсяване и нараняване.

Стефан Пройнов: Това е нормален еволюционен процес в българската нумизматика!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ