Шестте тайни на Клеопатра

в Любопитно

Клеопатра е имала всичко, което е искала – любов, власт, богатство, престиж. Ако сте се чудили как някои постигат всичко това – прочетете сценария. Защото Клеопатра е ролята на Клеопатра – с помощта на добра игра тя е успяла да получи много.

1. Умствени игри. За да не протича животът на самотек, трябва през цялото време да разигравате умствено ситуации, да измисляте интриги, да репетирате диалози, да пресмятате ходове. Пътят на Клеопатра до престола, който заела на 18 години е сложна система от ходове, замислени предварително. Пътят й към любовта, към зачеването на първия син – Цезарион, също е плод на умствена игра. Според правилата на династията Клеопатра е трябвало да стане жена на собствения си по-малък брат. И тя станала, но формално. Фактически тя “изчислила” за себе си най-добрия мъж от всички налични – Цезар. Клеопатра измислила план как да го завоюва, как да се срещне с него, минавайки през неприятелски кордони, как мигновено да го прелъсти. И ето, че тя се появила за първи път през Цезар, размотавайки се от килим, който слугите му донесли и поставили в краката му. Това било и начин за маскировка, за да се добере до него, и необикновена шега – най-богатата и знатна царица изведнъж се появява от праха. Такава жена и с такова чувство за хумор разглезеният император не бил имал до този момент – и той не устоял.

2. Любовни игри. За да бъде задържан мъжът, той трябва ежедневно да бъде удивляван и заинтригуван. Цезар, много изкушаван в сексуален аспект, било невъзможно да бъде вързан “за една пола” дълго време. А Клеопатра не блестяла с красота (противно на разпространения мит за хубостта й, създаден от римляните, тъй като не можели да се примирят, че избраницата на най-великия мъж на света е грозна). Нейният портрет: хлътнали очи, орлов нос като клюн, изпъкнала брадичка. Разбира се, Клеопатра – като всяка жена от Изтока – е знаела много еротични похвати, но не те били основния магнит, с който привличала. Всяка сутрин тя се събуждала усмихната и умеела да разсмива Цезар както никой друг. И да го заинтригува. Когато Цезар бил нужен в Рим, египтянката го увлякла на съвместно пътешествие по Нил. Как? Тя поставила загадки, на които нямало отговор: от къде извира Нил и в какво се състои механизма на неговото пълноводие? И Цезар се поддал отново.

3. Съпружески игри. В брака е нужно да не участваш в скандали и винаги да имаш готова “рецепта” за развличане на любимия. Клеопатра успяла да ожени Антоний за себе си и при това – при жива римска съпруга – достойната и прекрасна Октавия. Между впрочем, пълководецът имал много променливи настроения – ту изпадал в униние, ту бил несдържан. Когато бил гневен, Клеопатра изчезвала от очите му, а това веднага го карало да се разкайва, а после се връщала с някакво ново средство, което да му достави удоволствие – рядко-срещано вино, идея за грандиозен празник…И Антоний до края на живота си останал с Клеопатра.

4. Игри със съдбата. Не се страхувайте да я изкушавате. Царицата на Египет смятала това за много полезно. Тази тактика й носела голямо наслаждение – да вземе всичко, което й предоставя мигът. Когато Антоний поканил Клеопатра на първата, така необходима за нея среща, тя няколко пъти я отлагала, рискувайки той завинаги да я “отреже”. Но в същото време Клеопатра тайно строила грандиозен кораб – изненада. Огромното съоръжение от скъпа дървесина, алени платна, излъчващо фантастични благоухания, доплувало при Антоний в сумрака под звуците на най-нежна музика. Когато Антоний дошъл на себе си от изненада, тъмнината се сгъстила и на кораба започнала грандиозна илюминация. На пълководеца отново му спрял дъха и той още преди преговорите разбрал кой от двамата е великия.

5. Игри на “уникалност”. Винаги трябва да се стремите да не приличате на никой друг и да бъдете изобретателна в живота. Египтянката примамила Марк Антоний при себе си в Александрия точно когато морето било затворено за корабоплаване. Антоний не могъл да се върне в Рим. Клеопатра му устроила “зимна ваканция”. Тя създала кръг от 12 близки приятели, които се стараели да направят всеки ден такъв, че никой да не може да го повтори. Всяка сутрин и всеки ден Клеопатра измисляла нещо ново – истински театър на удоволствието, с ежечасно обновяван репертоар. Очарованият Антоний постепенно забравял за своята Октавия.

6. Игри със смъртта. Страхът от смъртта трови дните ни. За да не се страхуваме от смъртта, трябва тя да бъде основно изучена, включвайки действащото й лице в спектакъла на живота. В един момент станало ясно, че Антоний и Клеопатра са обречени. Но те все още имали време, докато жестокият Октавиан не е пристигнал с армията си в Александрия. Тогава царица разпуснала “обществото на неподражаемите” и основала “общество на стремящите се заедно към смъртта” – пак от 12 души. Целта – да се “опитоми” смъртта. Клеопатра устройвала празници в подземните гробници, мумифицирала трупове, като сама ги балсамирала и вадила със собствените си ръце вътрешностите от телата. Тя изучила действието на отровите. Измислила до последния детайл сценария на своето напускане на сцената и избрала за самоубийството си най-екзотичния начин – ухапване от змия, която верен слуга ще донесе в смокинова кошница. Октавиан така и не успял да преведе по улиците на Александрия позорно окована гордата царица.

Източник: tia.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ