Селото, което природата си взе обратно

в Любопитно

Природата има този навик – когато хората напуснат някакво място, тя да си го връща, с нейните темпове – бавно, но постоянно, стъпка по стъпка… Това се е случило и с едно китайско село – някога процъфтяващо и пълно с живот, днес в него са останали само шепа жители. Те са единствените постоянни свидетели на това как природата си взема обратно това, което някога хората са отвоювали от нея.

Преди 50 години селото Хутуан имало над 2000 жители, повечето от тях рибари. Това, което днес се е случило със селото е процес, който се наблюдава в още много населени места в Китай – заради пренареждането на икономическите приоритети в страната с най-многобройното население в света хората се преселват от едно място на друго в търсене на своето препитание и нормален начин на живот.

Хутуан е разположено на остров Гоки, част от архипелага Шенгси, разположен близо до мястото, където река Яндзъ се влива с океана и само на 4 часа път с ферибот от мегаполиса Шанхай. Мекият субтропичен климат и приятните природни дадености за туризъм и почивка по плажовете обаче не са успели да спасят района от изселване на жителите му – доброволно, в търсене на друго по-подходящо място за живот. След западането на основния поминък – риболова – процес продължил най-вече през 90-те години на миналия век.

И след като хората изоставили мястото, природата постепенно започнала да си го връща, създавайки уникално красиви пейзажи – смесица от останките от човешката дейност и естествена зеленина.

Източник: tia.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*