Стефан Пройнов: Коя е най-рядката Българска банкнота?

в Монетите говорят/Свят

Стефан Пройнов: Коя е най-рядката Българска банкнота?

Стефан Пройнов: Може и да не е най-рядката, но със сигурност е най-малко известната банкнота.
Има отпечатани 25 екземпляра от £1 през 1943-1945г. Тази банкнота с надпис България се знае, че е една от онези 25 бр. и първоначалната и цена е между 10 000 и 15 000 долара.

От Heritage World Coin Auctions споделиха, че досега не са имали честа да предлагат такава и за тях е едва ли не огромна чест и привилегия. Наистина това е една от най-редките български банкноти, които не са влезли в масова потреба и дори не описана, че съществува каталозите за банкноти.Bulgaria Overprint Great Britain British Military Authority £1 ND (1943-45)

Стефан Пройнов от България твърди, че е виждал само една такава, която се е появявала на пазара и бе през далечната 2011г. като бе продадена за $8611,97

Нормално е в момента тя да се предлага за 10-11 хиляди долара, но като се има в предвид големият ръст на Българската нумизматика и бонистика тя ще се продаде далеч по-скъпо стига за нея да научат големите колекционери в България.Bulgaria Overprint Great Britain British Military Authority £1 ND (1943-45)

Стефан Пройнов споделя, че от тези експериментални банкноти има направени само 25 бр. за България както и 25бр. за Гърция и 25бр. за Франция и това се подразбира само по серийният им номер 39Z000021.

Според Стефан Пройнов в Българската нумизматика и бонистика има много бели петна в историята си, а основно монетите и банкнотите са произвеждани във Франция, Англия и Русия и това е причината в Монетните дворове на другите държави да знаят повече от нас за нашите пари.

Друг е въпросът, че експертите от България не се интересуват настойчиво и не посещават музеите на монетните дворове в държавите, който са се занимавали с монетите и банкнотите на България и затова не са добре подготвени.

Стефан Пройнов: За да бъдеш експерт на ниво трябва да инвестираш в познанията си, но и да можеш да си полезен на цялата нумизматична и колекционерска общност, защото ние трябва да пишем историята си!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*