Монетите говорят на деца

в Монетите говорят

Монетите говорят на деца
Монетите говорят на деца… Монетите и нумизматиката възпитават подрастващото поколение. Все повече музеи в България организират заедно с училищата такива събития, в които деца да посещават музеите и исторически местности да посещават не само музейни сбирки, а и да осъществяват събития, в които музейни експерти показват на децата монети, а монетите говорят и всяка една разказва своят историческа история. Всяка една монета пренася децата в своята година назад в историята и разказва как и защо е създадена, как е оцеляла до наши дни и какво има да ни каже. Монетите говорят на деца

Какви послания носят монетите от древността за исторически сбития, които са запечатани в кръгчето метал. За битки и победи, за чествания и за царе и крале, и за техните семейства. Децата се впечатляват силно от тези истории и в тях пламва пламъчето на любознателността. Монетите говорят на деца

Тук нумизматиката възпитава в патриотизъм, родолюбие. Възпитава и в любознателност към Българската история и това е един елегантен начин да се предава Българската историческа памет и култура. Да се знае кой сме и какви сме били като народ и като многовековна нация.

Тук е моментът и да се покаже, че децата са с бели ръкавици – така е няма да повредят монетите и този тип на поведение и възпитание на отношение трябва да се възприеме и от големите. Защото уважението и отношението е важно.

 Монетите говорят на децаЗащото каквото посеем това и ще пожънем – сеем родолюбие и ще ожънем патриотизъм, сеем любов към монетите и историята ни и ще пожънем колекционерство и нумизматика какъв по-добър начин да научим децата си да тачат българската история, да знаят и да търсят всяко едно разпиляно парченце от нея.

Чест прави на такива инициативи на музеите по региони, които правят така, че монетите да говорят с децата като един ден тези деца ще имат собствени колекции, с който ще говорят на техните деца и така Българската история бит и фолклор ще се предават от уста на уста, от ръка на ръка както монетите се предавали от векове за векове.

Монетите говорят на деца, а ние можем само да разкажем за монетите на децата си, защото сме длъжни да съхраняваме монетите и да ги предадем в подобаващ вид на нашите деца само така ще съхраним нашият бит и култура, завещавайки по едно парченце история завещано и на нас от дедите ни.

Защото сме длъжни да съхрани движимите и недвижимите паметници на културата. Това е нашата история, нашата култура и трябва с отговорност към бъдещето да постъпваме, защото длъжни сме да предадем паметта на дедите ни.

Автор: Стефан Пройнов


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*