Манолова: Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперира

в България

Манолова: Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперираМанолова: Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперира

Манолова показва поредица от сигнали, свързани с натиск над бизнеса и опити за присвояването на печеливши производства от приближени до бившите управляващи

Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперира. Разчитаме на служебните министри да върнат чувството за справедливост у гражданите и у бизнеса. Крайно време е справедливостта и правилата да са на първо място в България.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук от птицеферма близо до Пловдив по сигнал, че фермата е притискана чрез доклади от Министерството на земеделието, за да бъде взет бизнеса на хората.

В сигнал до Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ собствениците посочват, че са завели и спечелили съдебни дела на първа инстанция (от две възможни) срещу държавата за отказа на Министерството на земеделието и храните да им плати обезщетение за унищожаването на птиците им заради огнище на птичия грип в съседна ферма.

Собствениците посочиха, че съседната ферма е свързана с лица, близки до бившите управляващи и не скриха опасенията си, че се касае за опит бизнесът им да бъде взет, както и земята, в която са инвестирали за разширение на мощностите си.
Манолова показа фермата, която е изключително модерна, с иновативни производства и пълна автоматизация на дейностите. Птицефермата е била показвана няколко пъти при мисии на Европейската комисия в България.

Манолова подчерта, че собствениците са завършили образованието си в САЩ (компютърни науки и финанси) и развиват бизнеса си като семеен, заедно с майка си, която е бивш университетски преподавател.

Те посочиха, че в целия Европейски съюз няма птицевъд, който да не е бил обезщетен при огнище на птичи грип за унищожените си животни на цена от близо 6 евро на птица. Като аналогична мярка в България обаче, по европейска програма, от МЗХ се плаща едва по 9,60 лв. Собствениците посочиха, че загубата на семейството, само от настоящето загробване на птиците заради огнището на птичия грип в съседната ферма, е в размер на 600 хил. лв.

Те оспориха и доклад на Министерството на земеделието, че фермата им не отговаряла на изискванията за биосигурност, в което Манолова ги подкрепи, като подчерта, че заразата не идва от тяхната ферма, а от съседната.

Ще настояваме докрай да има честни и обективни критерии и потърпевшите производители да са обезщетени. Ясно е кой определя правилата как да се плащат обезщетения – този, който играе карти с когото трябва и е близък до съответните министри, допълни Манолова.

Десислава Танева трябва да си понесе отговорността за липсата на обезщетения, категоричен бе собственикът на фирмата Андрей Атанасов.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ