„Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлага 70 млн. лв. повече за земеделските производители и животновъдите

в България

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлага 70 млн. лв. повече за земеделските производители и животновъдите„Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлага 70 млн. лв. повече за земеделските производители и животновъдите

От парламентарната група предлагат и 40,5 млн. лв. за компенсация на щети от неблагоприятни климатични събития

От парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлагат в актуализацията на държавния бюджет да бъдат включени 70 млн. лв. за подкрепа на земеделските производители и животновъди в условията на пандемията от COVID-19.

От групата предлагат да бъдат осигурени и 40,5 млн. лв. за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа.

Този пакет от над 110 млн. лева ще даде възможност за частична компенсация на загубите на земеделските производители, причинени от спадащото потребление на храни в условията на пандемия, растящите цени на фуражи, препарати и горива за производството, както и за справяне с последствията от природните бедствия, които тежко засегнаха земеделието през изминалия месец, подчертават от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

От парламентарната група проведоха срещи със земеделци, животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители и Министерството на земеделието. На срещите стана ясно, че секторът е лишен от средства за подпомагане на земеделските производители до края на годината. Няма предвидени средства за преодоляване на последствията от COVID-кризата и земеделският отрасъл трудно може да се възползва от съществуващите мерки.

Целият ресурс по инструмента de minimis е изчерпан, а оставащите суми за компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития и болести са малко над 2 млн. лв. което е крайно недостатъчно. Градушките и пораженията нанесени от тях поставят на преден план необходимостта от средства за подкрепа на потърпевшите земеделски производители, допълват от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ