Защо хората членуват в секти

в Любопитно/Религия

В този текст секта определяме като група или движение с общ морален дълг към най-често екстремна идеология, обикновено прокламирана от харизматичен лидер, към който е създаден култ. Но какво точно разграничава такива организации с култ от другите религиозни групи? И защо хората се присъединяват към тях? Разбираме от Яня Лалич, която разказва как такива организации набират и манипулират своите членове.

Когато Джим Джоунс основава религиозната организация Peoples Temple през 1955 г., малцина са си представяли злощастния ѝ край. Прогресивното религиозно движение набира популярност и дори подкрепа от едни от най-обещаващите политици на Сан Франциско. През 1977 г. обаче, по време на медийните разкрития за промиване на мозъци и злоупотреби, Джоунс заминава, заедно с няколко хиляди от своите последователи към Гвиана, Южна Америка, където създава комуната Jonestown (градът на Джоунс) – изградена като утопичен рай, но приличаща повече на затворнически лагер. Когато делегация на Конгреса пристига в колонията, за да разузнае условията в нея, Джоунс е готов да изпълни пъкления си план. На 18-ти ноември, 1978 г., той кара 909 души да изпият отровена сладка напитка, известна тогава като Flavor Aid, а днес под общата търговска марка Kool-Aid. 909 мъже, жени и деца загиват. Тази мрачна картинка дори бива увековечена в английската реч чрез жаргонната фраза “to drink the Kool-Aid” = “да пиеш Kool-Aid”, описваща праволинейни хора или хора, които имат нужда от култ.

Днес има хиляди секти по света и две основни неща, които трябва да знаете за тях. Първо, не всички те са религиозни – някои са политически, други са създадени с “терапевтична” цел, трети са фокусирани върху “усъвършенстването” на човека и др. Второ, не всички нови религиозни движения са секти. Но какво дефинира съвременното ни разбиране за сектите и защо хората се присъединяват към тях?

Макар от хилядите такива организации само неколцина да завършват с подобен трагичен край, както Jonestown или Heaven’s Gate (която също провокира масово самоубийство сред членовете си – 39 души загиват през 1997 г.), повечето такива организации споделят едни и също базови характеристики. Обичайно те изискват високо ниво на ангажираност от членовете си и поддържат стриктно йерархията си, като разделят нищо неподозиращите си поддръжници и новобранците от вътрешните си, доверени работници. Друга обща характеристика на сектите е позицията на убеждение, че може да предложи отговори на големите житейски въпроси чрез доктрината си, както и да даде рецепта за позитивна промяна, което всъщност е тактиката, с която превръщат новия член в истински вярващ. И накрая, но не на последно място, сектата използва формални и неформални методи, за да влияе на и контролира членовете си в подчинение, като не допуска вътрешно неразбирателство, нито пък външна намеса.

Може би се чудите дали тези правила не важат и за отдавна установени религии. Всъщност думата “cultus” (култ) в оригинал описвала хора, които развиват практика на поклонение на някои богове, като изпълняват ритуали и изграждат храмове. С времето обаче значението се променило на “прекомерна преданост”. Много религии са започнали като култове, но растейки, постепенно са се интегрирали в обществото. За разлика от тях, съвременните организации с култ (секти) дистанцират членовете си от обществото. Вместо да ви дават насока как да подобрите живота си, сектите търсят начин да контролират живота ви – от лични и семейни въпроси до финансови и битови такива. Освен това те изискват подчинение към човек лидер, който обикновено е много убедителен и с авторитарни и нарцистични черти, и мотивиран от пари и власт. Този човек използва харизмата си, за да привлече първоначалните си последователи, след което схемата за привличане на още такива започва да работи като пирамида.

Сектите са много добри в това да избират в кого да се целят, като често се насочват към новодошли или хора, преживели загуба наскоро. Самотата и търсенето на смисъл прави хората податливи на предложенията от “приятелски” настроени хора да станат част от общност. Наемният процес може да се случи много изкусно, т.е. неусетно за вас, като понякога установяването на връзка отнема месеци. Всъщност повече от две трети от членовете на секти са били вкарани там от приятел, роднина или колега. Веднъж приети в сектата, новобранците биват подложени на различни форми на индоктринация (втълпяване на идеи). Някои разчитат на склонността на човек да имитира поведението на другите или да изпълнява заповеди. Други методи са дори по-агресивни, като използват техники за принудително убеждение на база страхове, чувство за вина или срам. В много случаи членовете се съгласяват поради силното си желание да принадлежат към общност и за да получат обещаните им награди.

Средата в тези организации отрича критичното мислене, което ви затруднява, ако искате да изразите съмнение, особено когато всички наоколо демонстрират безусловната си вяра. Това води до вътрешен конфликт, познат като когнитивен дисонанс – капан, в който всеки следващ компромис прави болезнено признанието ви, че сте били измамени. И макар повече секти да не водят членовете си към смъртта, те все пак могат да ви навредят, като отнемат правото ви на свобода в мисълта и речта. По този начин те пречат на психологическото ви и емоционално израстване. При децата в семейството е още по-страшно, тъй като членуването в такава организация ги лишава от обичайните активности и важни събития, чрез които се развиват. И все пак много членове намират изход – дали чрез самоосъзнаване или с помощта на семейство и приятели, или пък защото организацията се е разпаднала заради натиск отвън или медиен скандал.

Сектата не винаги се разпознава лесно. Вярванията на членовете, независимо колко странни са те понякога, са защитени от принципа на свободата на религията и вярата. Но когато в сектата се упражняват насилие или тормоз, заплахи и други нелегални дейности, законът би могъл да се намеси.

Запомнете, вярата ви не трябва да бъде за сметка на семейството и приятелите ви. Ако някой ви кара да жертвате взаимоотношенията си с хората или морала си в името на “велико дело”, знайте, че той най-вероятно ви експлоатира за лична облага.

Автор: Ана Нинова

Източник: seen.bg

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ