Откъде идват родилните белези?

в Любопитно

Хората обожават да съчиняват истории за родилните белези, независимо дали става въпрос за техните собствени или за тези на техните деца. Често разпространено вярване е, че ако бременна жена се уплаши, частта от своето тяло, която докосне при уплахата, ще е тази, на която бебето ще има родилен белег. Всъщност всичко, което стои зад това явление, е чиста физиология и няма нищо общо със суеверия.

Има 7 различни вида родилни белези. Това, което ги предизвиква, е излишък на пигментни клетки (меланоцити) или повърхностно разположени кръвоносни съдове, концентрирани в определена зона на кожата. Предизвиканите от излишък на пигментни клетки родилни белези се наричат пигментни.

Цветът им се определя от нивото на струпания в долната част на епидермиса меланин. На места, където нивото на концентрирания меланин преминава в пъти нормалното ниво на квадратен милиметър, се образуват ясно открояващи се и видими родилни белези. Тези белези се класифицират в три разновидности.

Бенки тип Congenital melanocytic nevus

Светлокафяво или черно образувание на кожата, потенциално хетерогенно по отношение на консистенцията си, което може да покрива от минимална до значителна част от тялото.

Cafe-au-lait точки

От френски буквално означава “Кафе с мляко“обикновено овални петна. За хората с по-светла кожа те са бледокафяви на цвят. При хората с по-тъмен цвят на кожата, са черни на цвят петна.

Монголски петна

Плоски и равни синкави петна, които се появяват в зони около гръбначния стълб – като гърба, раменете, дупето. По-разпространени са при хората с по-тъмна кожа.

Родилните белези са просто това – белези, които човек има още от своето раждане. При тях няма нищо свръхестествено или магическо. Голяма част от родилните белези се считат все повече за признак на чар, различност – нещо, служещо за разпознаваемост и придаващо уникалност на притежателя си. Бенките на лицето около устната или на брадичката са популярни като “чаровни бенки” и голяма част от холивудските знаменитости имат такива.

Автор: Виктория Ценова  

Източник: seen.bg

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ