Монетите говорят: Как се сформира цената на една монета?

в България/Монетите говорят


Как се сформира цената ли, ами много лесно – точно и ясно. Последните години Българската нумизматика еволюира до нивата на световната благодарение на съвкупната работа на колекционери, нумизмати, медии и издателства. Благодарение на много хора, които работиха за налагане на световните стандарти, у нас.

На първо място Костадин Везьов, който през 2020 година спечели първо място на наградите NGC и така бе отличен с призът нумизмат на годината. Българинът от Банско живееш в Чикаго прослави цяла България и насочи фокусът на внимание на цялата световна нумизматична общност към България. Освен, че днес няма уважаваш себе си аукцион по света без български монети или банкноти, той наложи американският и световен стандарт всяка монета да бъде грейдвана това постави много дискусии в България, но в крайна сметка статистиката тази година показа, че огромен брой Българи вече се доверяват на сертифициращите компании.

Димитър Монев промени изцяло ценообразуването посредством своите каталози за монети издавани от Bulphila и новият каталог за 2022 година е с ново ценообразуване на които цените отговарят на грейд оценката и така всеки грейд отговаря на цена съобразена с пазарните към момента AU 58, MS 60, MS 63 и така. Естествено, че има място за пазарлък и договорки за по-високо оценените монети както и за тези с допълнителни бонуси за цвят и рядкост, които са взети под внимание при правене на каталога.

През 2021 година много се изписа в посока Българска нумизматика бе проведена и първата нумизматична конференция, в която участваха и Проф. Иля Прокопов / г-н Калоян Борисов / г-н Евгени Иванов / г-н Костадин Везьов и Стефан Пройнов.

Умишлено не споменаваме и многото колекционери, които кореспондираха с NGC и PGCS и буквално ги ръчкаха да добавят тази или онази монета в листите си да ги ограмотяват и да се борят за всяка неописана монета да бъде дописана в базата им данни. Не ги споменаваме за да не пропуснем някой и да не обидим някого не към тях само нашите адмирации и респект, защото без тях нумизматичната общност на България не би била същата.

Само за няколко години се промениха не само стандартите, но културата и отношението към монетите. Освен, че вече се използват бели ръкавици и плексигласови капсули виждаме и че монетите не се почистват, а се дават за професионално такова.

Виждаме и опашките пред БНБ и как цените растат буквално за часове. Ценообразуването днес не е като преди – да изисква опит и нюх, да изисква познания и дълго взиране в монетата, изучаване на всеки милиметър от нея и трудни решения когато е на границата между две нива днес след като това е оставено в ръцете на експертите в сертифициращите компании и тяхната оценка и даден грейд от тях лесно се сверява в новите каталози на Булфила ООД.

Като цяло от началото на новата година вече ценообразуването е далеч по-лесно с налагането на новите стандарти всичко лесно и ясно отговорността от вашите решения правилни или грешни вече е в ръцете на доказани експерти не че там където има човешка намеса не стават грешки, но те са малки в малък диапазон именно заради това и понякога казваме, че дадена монета не е дооценена или пък че друга е леко надценена. Иначе цената на една стока каквато и да е се сформира според търсенето и предлагането, но ние си имаме приказка, че кефът цена няма но и мерак с пари се гаси.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ