Исторически личности, които май не са съществували

в Любопитно

Животът на мнозина е обвит в легенди и митове, но съществуват редица доказателства, че те са били истински хора, с реални житейски съдби, че са съществували.

Има обаче и редица исторически личности, за които които всички сме чували, но чието съществуване е обвито в мистерия. Тогава резонно възниква въпросът дали те наистина са били реални хора от плът и кръв или са само плод на легенди.

Ето и някои от най-известните исторически личности, чието съществуване е спорно:

Ликург

Ликург е легендарен спартански цар и още по-легендарен законодател. Името му се споменава за първи път от Херодот, но други доказателства за съществуването му няма. Според легендата той е заминал за Делфи, за да се допита до оракула Пития, след което следите му се губят.

Лао Дзъ

Лао Дзъ е древен китайски философ, поставил основите на даоизма и почитан като божествo. Колко точно древен е той е трудно да се каже. Според легендите е живял през VI век преди Христа, но съвременните учени смятат, че е историческа личност, живяла поне два века по-рано, която съзнателно се е опитала да прикрие следите си.

Сун Дзъ

Сун Дзъ се смята да автор на легендарната военна стратегия Изкуството на войната. Твърди се, че е бил прочут пълководец, стратег и мислител, живял около VI-V век преди Христа, но и за неговото съществуване няма никакви доказателства.

Вилхелм Тел

Под въпрос е действителното съществуване на най-големия национален герой на Швейцария – Вилхелм Тел. Всичко, което се знае днес за него е легенда и няма нито един исторически факт, който да сочи, че действително такъв човек някога е живял.

Робин Худ

Легендарният английски разбойник, който краде от богатите, раздава на бедните и с хората си живее в Шеруудската гора, всъщност е пълна измислица, показват години проучвания на архиви от XII-XIII век, когато се предполага, че е живял.

Крал Артур

Изключително спорно е съществуването и на крал Артур, който е централна фигура в английската митология. Ако се вярва на легендата той е бил идеалният пълководец по време на война и справедлив владетел в мирно време, но… това са само легенди.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ