Ненужни на пръв поглед части на тялото

в Любопитно

Сливици, апендикс, кътници мъдреци – това са части на човешкото тяло, които май създават само проблеми. За нашите предци обаче всички анатомични структури на тялото са били важни, макар че от днешна гледна точка може да се спори дали даден орган е важен особено ако без него спокойно може да се живее…

Зърната на гърдите – Може би малко хора са наясно, че в началото на вътреутробното си развитие ембрионите са от женски пол. Някои от тях по-късно се превръщат в мъжки, но анатомията им не се променя особено. Зърната на гърдите са еднакви и при двата пола, но без действието на женския полов хормон естроген, при мъжете те остават единствено като орнаменти.

Различни са мненията за предназначението на веждите. Смята се, че те са предпазвали очите на предците ни от пот и дъжд, докато са се движели или ловували. Други пък смятат, че веждите показват човешките емоции, както и идентичността. Доказано е, че хората идентифицират известни лица по снимки по-трудно, ако на тях липсват веждите, отколкото ако липсват очите…

Сливиците са всъщност част от лимфната система. Те са лимфоидни органи, които са разположени във вътрешната част на устната кухина. Представляват две струпвания на тъкан от двете страни на гърлото, които са вградени в джоб от страната на небцето.

Лимфоидната тъкан, от която са изградени сливиците е съставена от лимфоцити, които са предимно свързани с производството на антитела. Тяхната функция е свързана със защитата на организма. Те първи посрещат инфекцията, която идва чрез вдишания от външната среда въздух.

Понякога сливиците се възпаляват и инфектират хронично, което налага да бъдат остранени. Важно е да се знае, че лимфните възли са много важно, но те са в такова голямо количество в организма, че отстраняването на два от тях не е фатално. Но едновременно с това днес концепцията за масово вадене на сливиците е променена.

Апендиксът е сляпо завършващ, извит израстък, започващ от задно-медиалната стена на сляпото черво. Стената на апендикса съдържа най-вече мускулна и лимфна тъкан. Последната е част от имунната система на организма и участва в производството на антитела.

Апендиксът служи като “резервоар” за множеството полезни бактерии (бактериална флора), живеещи в човешкия организъм и необходими за нормалната работа на храносмилателната система, както и като “фабрика” за тяхното възпроизводство.

В продължение на десетилетия този орган в човешкото тяло се е смятал за излишен, защото не изпълнява никакви функции. Това е причината при определени обстоятелства той да бъде премахван. Важно е да се знае, че възпалението на апендикса /апендицит/ се развива много бързо и има животозастрашаващ характер.

Челюстта е част от костната система и както всяка друга част на тялото, трябва да се използва, за да се развива правилно.

Кътниците мъдреци в миналото не са създавали проблеми. Но в днешно време хората се хранят с обработени и меки храни и по тази причина челюстта не може да порасне достатъчно и да осигури достатъчно място за всички кътници. Често мъдреците израстват накриво, притискат зъбната редица и се налага да бъдат извадени.

Източник: krasotata.net

Вижте още на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ