Странните навици на известните

в Любопитно

Какво ли не правят хората в името на красотата си? Понякога този безграничен стремеж става безумен и се изразява не само в безобидни чудачества, но и застрашаващи живота експерименти. Испанската кралица Изабела, например, смятала, че талията й трябва да бъде толкова тънка, че да може дете да я обхване с ръцете си.

Братовчедът на английската кралица Анна, граф Кларендонски я предствлявал в качеството на губернатор на Ню Йорк. Той толкова сериозно приел поста си, че решил, че щом представлява жена, трябва да го прави най-добросъвестно. По тази причина графът се появил на прием в синя бална рокля с брилянти, копринени обувки и ветрило. Той толкова се вживял в ролята си, че започнал редовно да се появява облечен по този начин. И понеже семейният бюджет трудно посрещал разходите за тези труфила, съпругата на графа била принудена понякога да облича негови дрехи.

След тежко заболяване в детството великият композитор Росини останал съвсем плешив. В това, разб ира се, няма нищо особено, но неговата представа за вкус и стил не му позволявал да слага през зимата шапка върху перуката си. По тази причина, през студените месеци, композиторът нахлузвал на главата си две, а понякога и три перуки, с което направо шашвал околните.

Испанската кралица Изабела, която живяла през втората половина на 14-ти век, смятала, че талията на жената трябва да е такава, че дете да може да я обхване с ръцете си. Тя дори издала указ, който гласял, че талиите на обкръжаващите я особи от женски пол трябва да не превишават 13 дюйма, което ще рече 32,5 сантиметра. Дамите нямали друг избор освен да се стягат безмилостно с корсетите си, но десетки от тях умирали по време на кралски приеми от задушаване. Изабела, обаче, имала същото изискване и към себе си. Платът на корсета й бил опънат на железни пръти.

По времето на кралица Елизабет I, една от най-скъпите стоки била захарта. Затова почернелите и криви зъб, повредени вследствие на прекомерната й употреба, се смятали за признак на благополучие и светски шик. Някои английски аристократи дори триели зъбите си със специална смес, което ги правело кафяви.

Джордж Вашингтон пък се хранел с 4 различни протези. Той с удоволствие ги сменял по време на храна, като обяснявал, че благодарение на различните зъби може по-добре да оцени вкуса на едно или друго ястие.

Френският автомобилен състезател Жан Бера пък попаднал в катастрофа, вследствие на която останал без ухо. Той си направил прозрачна протеза, но оттогава преди състезание любимият му номер бил, за да не му пречи, да сваля ужасяващото приспособление и да го поставя в прозрачно пликче…

Легенди се носят за мустаците на Салвадор Дали. Негова любовница разказва, че и в най-напреднала възраст художникът не излизал от спалнята си без да ги е намазал с дебел слой вакса и восък, който ги придържал в странна форма. След това страстно целувал дамата и се наслаждавал на черните следи оставени по лицето й…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ