Спят ли рибите?

в Любопитно

Рибите проспиват една голяма част от живота си. Но за нас хората е трудно да разпознаем, кога една риба е заспала, тъй като нямат клепачи, които да затворят. Много от тях всъщност нощем не виждат и се крият под камъни, в дупки или в цепнатините на рифовете, за да се предпазят от атаките на хищниците. Фазата на сън при рибите служи не само за предпазване от врагове, а и за възстановяване.

По време на покой през нощта процесите по обмена на веществата се забавят, дишането и пулсът също се понижават. Това спестява на рибите ценна енергия. По време на сън рибите не са напълно отпуснати. Въпреки че тяхното внимание е силно редуцирано, те никога не изпадат във фаза на дълбок сън.

По време на сън някои риби лягат настрани като нас хората. Рибата-папагал, например, дори облича „пижама“ – тя обвива тялото си в специана слуз, която абсорбира всички миризми, които се излъчват от тялото й и по този начин се предпазва от нападение. Докато си почиват на дъното или върху части от растение, някои сладководни риби променят цвета на телата си до бледо сивкави.

Разбира се, срещат се и риби, които са активни нощем. Мурените, скумриите и груперите, например, се отправят на лов по здрач. Светещите риби пък (Myctophidae) под очите си имат специални органи, излъчващи светлина и те от своя страна играят ролята на фенер по време на нощния лов. При изгрев слънце, когато другите риби се събуждат от сън, нощните ловци се оттеглят на спокойствие.

Риби, които са изложени на големи колебания в климата през сезоните, напасват фазите си на активност допълнително към годишните времена. Много от морските риби, например от семейството на шарана спят зимен сън. При студ и недостиг на храна функциите на тялото се редуцират до минимум.

На север, например, през зимата потоците и малките реки кипят от живот. Студената вода е богата на кислород и пълна с вкусни ларви на насекоми. Това са идеални условия за рибите от семейството на сьомгата, например, да станат активни и през ноември да започнат с размножаването.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ