Левичарите виждат света различен

в Любопитно

Учени успяха да докажат, че левичарите виждат света по различен начин от тези, които използват активно дясната си ръка. Те използват различни полукълба на мозъка си, когато гледат нещо, осмислят нещо или си представят нещо.

Отдавна е известно, че в зависимост от това коя ръка е активната при човек, той разбира по различен начин езика и се ориентира в пространството.

Специалисти от университета в Бирмингам открили, че хората, които са десняци, използват дясното полукълбо на мозъка си за разглеждане на изображения.

Но когато стане въпрос за концентриране на вниманието върху дребни детайли от изображението, те използват лявото полукълбо на мозъка си. При левичарите всичко е обратно.

В изследването специалистите използвали технологията транскраниална магнитна стимулация, която за миг преустановявава активността на мозъка.

Експертите използвали стимулацията както върху дясната, така и върху лявата теменна задна част на главния мозък, докато участниците в експеримента се концентрирали върху детайли от изображение.

Действието на стимулацията върху лявото полукълбо на десняците затруднявало възприемането им на детайли, а същият проблем имали левичарите, когато се въздействало върху дясното им полукълбо.

„Не само езиковите ни възможности зависят от активната ни ръка, но и начинът, по който виждаме света”, твърди професор Глин Хамфрис, ръководител на проучването.

Според него получените резултати са свидетелство, че уврежданията в мозъка оказват различно влияние върху левичарите и десняците по отношение на осмисляне на дребните детайли.

Възможно е навиците за четене, в процеса на което се изисква осмисляне и съотнасяне на много дребни детайли, също се развиват по различен начин у различните хора в зависимост от активната им ръка.

Според специалистите 95 процента от десняците езиковият център се намира в лявото полукълбо на мозъка, а при 70 процента от левичарите се намира в дясното.

Останалите използват и двете си полукълба. Освен това левичарите са много по-податливи на различни проблеми като алергия, депресия, наркомания, епилепсия, шизофрения и нарушения на съня.

Левичарите имат по-зле развити пространствени навици, затова те по-често получават травми. Изследването успяло да опровергае установеното като догма мнение, че левичарите по-често умират преждевременно.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ