Монетите говорят: Декадрахма на Сиракуза

в България/История/Любопитно/Монетите говорят/Свят

Монетите говорят: Декадрахма на Сиракуза
Стефан Пройнов: В рубриката монетите говорят искаме да разкажем една история за Алфей и Аретуза! Аретуза е покровителка на град Сиракуза и в нейна чест са сечени монети с нейното изображение още в най-дълбока древност. Най-ранните монети с ликът на нимфата Аретуза датират още от периода 405-400 г. пр.н.е. Тези монети са едни от най-почитаните монети от античността.

Сиракуза е основан от жителите на тогавашната гръцка колония Куме – Cumae приблизително през 750 г. пр.н.е. В научните среди е прието, че името е дошло от финикийското сур-ха-кусим,- “скалата на чайките”.

Карло Марата: Алфей и Аретуза (1655)

Стефан Пройнов: Има различни митове и легенди за историята на Аретуза и Алфей, които горе-долу се препокриват. Аретуза била една от нимфите, последователки на богинята Артемида. Един ден, след лов с богинята, Аретуза изпитала силно желание да се освежи и в река Алфео, която тече в Олимпия (в Пелопонес), между Елида и Аркадия. Тук тя била видяна от речният бог Алфей, който се влюбил в нея, приел човешка форма и напористо я преследвал в опит да я обладае. Аретуза помоли Артемида за помощ, която, за да я спаси, я превърна в извор, който да се влее в водите на реката и да премине през подземните лабиринти и така да достигне до остров Ортигия, в Сиракуза. След като речният бог Алфей разбрал това се преобразил пак в река и преминавайки под морето той смесил своите води с водите на Аретруза.

Стефан Пройнов: Тук някои извори споменават, че когато Зевс научил, за болката на Алфей, го превъплъщава в река. Така той успял да мине под водите на Егейско море, да се присъедини към своята любима и да се слее с водите на извора.

Стефан Пройнов: Много са изворите, в който се споменава град Сиракуза в античните извори. Диодор Сицилийски говори за този извор, недалеч от храма на Артемида в Сиракуза, който бил особено богат на свещени и недосегаеми риби.

Връзката може да се види и в храмът на Олимпия – култът към Артемида е свързан с този към Алфей, тъй като двете божества имат един и същ общ олтар. Дори Цицерон казва за Сиракуза „най-великия гръцки град и най-красивия от всички“. Има предание, че купа, спечелена на Олимпийските игри и хвърлена в река Алфей, би се появила отново в извора на Сиракуза. Изворът има и друга особеност – в центъра му растат диви папируси.

Този храст, както и подобни растения на реката Анапо, са единствените диви папируси на територията на Европа.

Тези монети са с висока колекционерска стойност и рядко могат да се видят във високо колекционерско качество.

Цените на монетите на Сиракуза от типът Тетрадрахма и Декадрахма, които започват от 28 000- 30 000 долара когато се появят на аукцион и винаги водят след себе си много дискусии и възхищения.

Такава бе продадена в Аукцион Numismatica Ars Classica. Една такава като стартовата и цена започна от 120 000 шв. франка и се реализира за 400 000 шв. франка. Сделката се реализира на 18.11.2013г. като доларовата и стойност към момента бе 436 861 без допълнителните данъци, такси и разходи.

На лицевата страна се вижда главата на нимфата Аретуза, обърната наляво, носеща тръстиков венец, огърлица, тройна висулка на ухто с перла, видима там, където обицата се прикрепя към ушната мида, а около нея има четири делфина.

На обратната страна се вижда галопираща квадрига, водена от колесничар, който държи юздите и насочва конете, а над него Nike лети за коронясване на колесничаря. На преден план са кираса и фригийски шлем.

 

Монета изработена от майстор Петър Петров – Петроний

Много известни личности са били запленени от тази история – Диодор Сицилийски, Страбон, Павзаний, Цицерон, Филипо Лаури, Томазо Поидомани, Карло Маратта и много други.

Но от всички художници и скулптори най-изящният образ на Аретуза можем да видим изсечен от ръцете на Българският майстор Петър Петров – Петроний с неговата авторска монета на Декадрахма на Сиракуза представяща ни истинската прелест предоставена ни любезно от него самият за рубриката монетите говорят за което сърдечно благодарим!

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ