Монетите говорят: През очите на грейдърът

в Монетите говорят

Монетите говорят: През очите на грейдърътСтефан Пройнов: През очите на грейдърът.

Много от нас се занимават с хобито нумизматика.

Често се пускат забавни теми в социалните мрежи със заглавие: ”Познай Грейда на тази монета”?

Такива постове придобиват широка полемика и са интересни и забавни.

Но истината е, че Всички ние, които участваме в оценката по снимка не сме въоръжени с правилната техника и някак си повече гадаем, отколкото да можем да дадем категоричен информиран отговор.

Когато имаме директен достъп до монета използваме лупи, микроскопи, телефони и всякакви подръчни средства.

Но Професионалистите използват съвсем различна техника, която им дава предимство.

Първо: Увеличението на тяхната камера е в пъти по-високо от стандартните микроскопи, било то оптични или електронни.

Второ: Те регулират светлината, която е много важна каква е като цвят, под какъв ъгъл попада върху монетата, има ли други източници на светлина в близост и дали има пречупване на лъчи?

За внимателното наблюдение е важен дори фокусът на окото и колко обекта подава за разпознаване на мозъка, ако щете.

Безпристрастната и категорична оценка е съвкупност от фактори, които влияят на психическото и физическото състояние на оценителят.

Именно тук се проявява субективната грешка когато някой от параметрите не са на лице и емоционалната преценка надделява над професионалната.

Монетите говорят: През очите на грейдърът

Стефан Пройнов: В рубриката „Монетите говорят“ искам да подчертая, че често пъти ставаме свидетели и на ситуации, в които опитът и практиката на оценителят не са на ниво и от това страдаме всички ние.

Добре е да се знае, че в големите компании като NGC и PGCS и други се използва и специализирана лазарна техника и разполагат с огромна база данни за техните алгоритми.

Имат прецизна техника, която измерва параметрите на една монета като дълбочина на релеф, диаметър, тегло и химически състав и много други параметри свързани с монетите невидими за нас и човешкото око.

Стефан Пройнов: Недостигът на квалифициран персонал в големите компании ги принуждава да наемат по-непретенциозна работна ръка и след интензивен курс от три месеца те започват да работят.

Естествено когато става дума за много скъпи и редки монети тези монети се гледат от старши експерти – хора с опит и със задълбочени познания.

Стефан Пройнов: През очите на грейдърът  с годините минават много монети и той развива това, което не се преподава и не го пише в дебелите книги именно тренира окото.

Усетът, интуицията, гласът на вътрешният ти глас не се купува и не се цени за жалост и често после съжаляваме когато не се вслушаме в него.

Разбира се бумът на сертифициране на монети не стихва и това е видимо след като не намалява времето, което е нужно за издаване на сертификат.

Което притиска живият ресурс на компаниите да работят както се казва бързо на конвейер и да покриват норми.

Именно още един от факторите за правилна и безпристрастна оценка е нарушен.

Затова и като добавим това с не дотолкова квалифицираните грейдъри и ето ви различна оценка от тази, която е реална. В такива случай често Ние оставаме неудовлетворени и чупим касети и пращаме в друга компания, надявайки се на справедлива оценка.

Стефан Пройнов: През очите на гредъра обаче минават много монети и сме свидетели как някой оценки се завишават – знаете ли поради какви причини? Споделете в коментарите.

Истината е, че винаги ще има флиртове между големите играчи, които имат големи обороти, а малките няма да получават такова специално внимание.

Там където има субективна преценка има и диапазон, в който може да се вдигне с единица или да се свали с няколко дадена монета.

Тези цифри обаче имат финансов еквивалент в каталозите и на пазара.

Стефан Пройнов: Случвало ни се е да бъдем с лек реверанс побутнати нагоре, но и да бъдем ощетени в оценките си.

Истината обаче е, че на всеки от нас му е приятна високата.

Случвало ли ви се е да получите по-висока или по-ниска оценка?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ