Монетите говорят: Матричен дефект или грешна монета?

в Монетите говорят


Стефан Пройнов: Има ли разлика между монети с матричен дефект и грешни монети? Според мен има разлика: Монетите с матричен дефект се характеризират по-често кaтo матрицата се подбие или се спука при износване на матрицата и така дефектиралият печат се позиционира върху монетата.

Виждали сме такива монети с чертички, издувания или вдлъбвания с пукнатини по монетите.

Грешните монети са когато матрицата отговаря на стандарта за качество, но при удара има технологично неспазване и по-специално когато е неударена заготовката правилно самият плакет е децентриран или частично одарен. Има случаи на отрязвана на част от монетата и дори удряне на две монети когато едната е залепнала. Има различни грешки, но те се отличават от тези с матричните дефекти и трябва да се разграничават.

В монетните дворове тези неща е следят и се контролират, но сме свидетели и на занемарено качество когато една матрица е видимо износена, но с нея се отсичат значително количество монети, но според мен Стефан Пройнов, те не са грешни монети, нищо, че често се предлагат за такива.

При античните монети матриците бързо са се захабявали и износвали и често се наблюдават такива дефекти, но се счита за нормалност, макар когато сравните две монети от една матрица и разликата е осезаема от първите отсечени и последните – самата дебелина на монетата е почти двойна понякога.

Срещат се и със съвременните монети, макар разликата да не се забелязва понякога с невъоръжено око и често нумизматите и колекционерите страдат от това. Например си купуват монети от касата на монетният двор и когато ги дадат за сертифициране получават различни оценки от очакваните.

Именно това износване се забелязва от професионалистите в сертифициращите компании и то води до разочароване на колекционерите. Те с право се сърдят, че не получават това за което са платили докато в античността е бил важен грамажа и качеството на метала, а иконографията не е била от значение дали един император е бил 21 дена на власт или 21 месеца .

Монетите говорят, но и ние трябва да си говорим за тези неща, които са важни. Важно е според мен да се прави разлика между грешна монета и такава с матричен дефект, защото днес монетите са обект на засилен интерес и е важно не само тиражът, а и качеството за сформиране на цената и ако в Античността са били просто парче метал днес те са нещо повече, днес те са страст, те са инвестиция, те са история, те са съдба, те са нищо и всичко.

Стефан Пройнов: Едно е да можем да кажем днес за тези два типа монети, че и едните и другите са с по-висока пазарна стойност макар в съвременният стокообмен няма друг сегмент, в които второ и трето качество да е по-скъпо от първото качество, но това е факт.

Стефан Пройнов: Искам да попитам според вас монетите с матричен дефект трябва ли да се третират като грешни монети или трябва да се обособи отделен дял за тях в нумизматиката?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ