Монетите говорят: Купувайте монети

в България/Монетите говорят


Стефан Пройнов: Купувайте монети и не гледайте какво говорят политиците Икономическата криза и нумизматиката. Икономическата криза и нумизматиката са свързани. Нумизматиката е най-скъпото хоби в света и развиването му е свързано със свободни капитали, които да инвестират.

Прави впечатление, че все повече големи аукционни къщи организират все повече търгове, защото инвеститорите в световен мащаб заделят все повече ресурси за да купуват такива активи, у нас обаче не е така. Икономическата криза засегна повечето основни играчи и предлагането става все по-голямо от търсенето, което на практика води до застой и леко понижение на цените. Все повече редки и ценни монети се появяват на пазара и се задържат в момента. Някой са принудени да се разделят със своите ценни монети и ги офертират, но реализираните сделки не са много. Това на практика не е добре, защото малките играчи виждат какво се случва при големите и предпочитат да са пасивни вместо да са активни и така една част от финансовият ресурс липсва на пазара. В цял свят когато парите се обезценяват се инвестират за да се спасят от изгарянето на инфлацията само тук реакцията е различна.

Големите колекционери и нумизмати отдавна имат почти всичко и тях не могат да ги изненадат, но малките все още имат много празни петна и сега е моментът да ги позапълнят. Естествено ще направят компромис с качеството, което искат и с това, което се предлагат в момента, но пък обезценяването на парите ще ги обезпечи в близко бъдеще докато чакат по високият грейд да се появи.

Все повече хора принудени от по-високите разходи на живот да предлагат за държавна стока и предлагането се увеличава. Големите играчи знаят това и спекулират като не купуват в момента на тези цени и чакат цените да паднат, но такова намаление няма да има, защото всяка монета има своята себестойност на която е купена и си има свой минимум като цена.

Политическата несигурност също рефлектира на този инвестиционен пазар, няма сигурност в утрешният ден и това прави инвеститорите по плахи. Истината е, че всеки един лев даден днес утре ще струва два и всички го знаят, но въпреки всичко се извиват ръцете на вторите ешалони и ако това продължава утре няма да има кой да купува и продава на средни нива, което може да постави в криза и целият нумизматичен пазар у нас колкото и спекулативен да е и в какъвто и да е апогей това е заплаха. Стефан Пройнов: Моят съвет за хората със свободни финансови възможности е да купуват редки и скъпи монети, да влеят финансов ресурс на пазара, това ще спаси парите им от обезценяване и ще им донесе добра доходност след време.

Стефан Пройнов: Искам да припомня думите на Ж. Пол Гети: “Kyпyвaйтe, ĸoгaтo вcичĸи пpoдaвaт и дpъжтe, дoĸaтo вcичĸи нe зaпoчнaт дa ĸyпyвaт. Toвa нe e пpocтa пpизив. Toвa e тaйнaтa нa ycпeшнoтo инвecтиpaнe”. Купувайте монети и не гледайте какво говорят политиците, тези монети са надживели много политици, ще надживеят и тези и всеки път цената им се е повишавала.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ