Монетите говорят: Монетите и митичните създания.

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Монетите и митичните създания.
Стефан Пройнов: От дълбока древност до сега Монетите и митичните създания не спират да ни изумяват. Но съществуват ли тези създания и днес?
Съществували ли са някога?
Това са въпроси на които само археологията може да даде категоричен отговор.
Стефан Пройнов: Струва ни се понякога, че има доста теми табу в археологията. Някой някъде пази огромни тайни за които човечеството може би не е готово да узнае. В митовете и преданията се разказва за митични създания за коне с крила – Пегаси, за жени с рибешки опашки – русалки, за Птица с орлова глава и тяло на лъв- грифони, за Горгони и за дракони.


Истината е, че броят на мистичните създания е огромен и няма цивилизация, която в митологията си и преданията си те да не участват.
Но къде са доказателствата за тях?
Преди хиляди години не е имало медийна цензура не имало чак такива тайни общества и организации не е имало правителствени служби, които да има своята мигновена реакция при появата на такива същества и може би най-вероятно хората са се срещали с тях.

Хората са споделяли видяното и така се раждат митовете и легендите. Всеки мит и легенда обаче колкото и невероятно и фантастично да звучи стъпва на факти на очевидци и потвърдена информация. Но къде са потвържденията, ще кажете? Може би потвържденията са античните монети. Рисунките по храмовете и статуетките в светилищата може би доказателствата са около нас, но някак си сме се вторачили другаде и не ги виждаме.

А може би всичко, което е назад във времето именно там му е мястото в миналото и то няма място в нашият свят само Холивуд от време на време възбужда въображението ни .

На древните монети сме виждали огромни змии и змиевидни влечуги, които дърпат колесници или са в битка с някой герой.

-Но сме ги виждали и в редовни емисии на Римски градове по нашите земи като често срещан мотив на Марцианопол днешна Девня например има ги и на други римски градове по нашите земи. Какво са казвали какво послание са носели тези монети.

В по-късната си история по нашите земи се разказват приказки за змейове и хали – лами дори в някой приказки са като митологичната Хидра с по 3-5 глави. Всички сме чували приказката за тримата братя и златната ябълка и там се споменава за такава Ламя.

Говори се дори за такива огромни змии пазителки на древно имане и дори е самите хайдути са пускали такива огромни змии да пазят пещерите със съкровищата. Змията се изобразява и като символ в медицината. Каква е нейната роля и дали тя не е предупреждение „не отивай там“ към местните ние не знаем.

Говори се за хора, които знаят езикът на змиите и за откривани огромни скелети на такива създания в пещерите по нашите земи, но всичко това някак си остава в сферата на преданията и митовете до сега археолозите не са обявили официално съществуването на такива митични създания.

Виждаме по монетите Хора с крила наричани Херувими, Ангели, които да дърпат колесници.

Виждаме и на тракийски монети Кентаври за които се говори, че са живели по нашите земи в планините Славянка и Родопите. Днес до нас достигат косвени улики, но преките доказателства ги няма. Дали самите митове не се интерпретират на монетите, а с монетите градовете държави си говорят с хората и така думите се превръщат в образи, а образите продължават да говорят.

Стефан Пройнов: Казваме, че монетите говорят, но истината ли ни казват? Имаме фраза, че парите никога не лъжат и тя доста често се оказва истина. Монетите говорят и най-често тази информация, която носят е достоверна можем ли да мислим, че и митичните създания са съществували наистина?

Монетите говорят и те са най-добрият начин за фиксиране на дадено цивилизационно движение в културните археологични пластове и на базата на наличието им Археолозите датират по кое време е, има ли цивилизационно движение и събитие на даден терен и исторически събития се датират на базата на от коя епоха са монетите открити там.

При монетите има лица на царе и събития, има при по-късните и дори години написани знаем за тези исторически личности – царе, императори, владетели, деспоти със сигурност. И след като вярваме на тези образи защо да не вярваме и на Боговете и полубоговете, които са изобразявани на монетите, защо да не вярваме и на мистичните антични и митични същества за тяхното съществуване.

Дори в древните книги и папируси се говори за такива същества и в Библията се споменават, но къде са доказателствата? Или само широкото разпространение на монетите не могло да се ограничи и само те ни нашепват за едни други епохи и времена, в които боговете са били сред хората и сред нас е имало митични създания с необикновени сили често за които знаем от митовете и преданията.

Вярвате ли, че по нашите земи са съществували такива създания или всичко това е плод на въображението на древните интерпретирано върху обратната страна монетите, а те ни разказват древните си истории. И ако всичко е измислено защо и на съвременни монети продължаваме да виждаме дракони и свети Георги, който убива змеят.

Дали всичко е символи или това са едни намигвания към нас от едни други светове, едни други епохи. Живеем в глобални информационни времена, всичко се следи и наблюдава, имаме сателити и камери, имаме мощни земекопни машини, имаме дронове, къде са доказателствата тогава?

Или всичко това е забулено в конспирация, или всичко е плод на въображение, или живеем в лъжа може би парите никога не лъжат, а може би всеки сам открива отговорът според това, което знае. Защо древните са имали нужда да вярват в митичните изобразявани на монетите им.

А днес на днешните монети има само реални личности и тук-там в някой герб се прокрадват някой създания някак си да ни напомнят от къде идваме. Стефан Пройнов: Вярвате ли в съществуването на тези същества или не?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ