Монетите говорят: Консервация и реставрация от NCS

в Монетите говорят/Свят

Монетите говорят: Консервация и реставрация от NCS
Все повече колекционери, търговци и нумизмати се доверяват на NCS Numismatic Conservation Services™ (NCS®) Използват различни патентовани методи за почистване и реставрация както и за консервация на монетите. Отстраняването на замърсяванията, стабилизирането и защитата на повърхността на монетите е препоръчително.

Това дава възможност една монета да разгърне потенциалът си, казва Стефан Пройнов, след обработка тя просто е в целият си блясък.

След обработката си монета автоматично се прехвърля към отделът на Numismatic Guaranty Company™ (NGC®), независим филиал на NCS, за класиране и капсулиране. Някой замърсени монети може да се окажат, че не отговарят на условията за сертифициране освен това и не са привлекателни.

Понякога тежките замърсявания крият и дълбоки дефекти за които собственикът на монетата не е предполагал, че съществуват и когато се почисти той казва „те ми съсипаха монетата“. Така доверието в отделът на NCS спада, но трябва да се знае от всеки колекционер или търговец, че силно замърсените монети крият рискове от това естество.

 

Но в 99,9% от случаите почистването и консервацията на монетите от професионалният екип води и до по-добър анализ и по-добра оценка затова отдавна професионалистите използват тази услуга, защото те искат най-доброто за своята монета.

Стефан Пройнов: Горещо препоръчвам монетите да не се чистят в домашни условия, да не се третират с никакви химикали, четки и полирания, защото най-ценното в нумизматиката е автентичността именно заради това голям процент от търговците, нумизматите и колекционерите купуват предимно грейдвани монети, защото голите монети крият своите рискове да си закупите фалшификат или монета, която не е била добре съхранявана или третирана с химикали.

Както се шегуват в България, че някои монети миришат на паста за зъби – почиствани. След като за през 2021г. Българинът Костадин Везьов бе отличен с най-голямата годишна награда на NGC с колекцията си с Български монети и няколко пъти NGC публикуват Български монети на Фейсбук страницата си това означава, че кредитът на доверие на NGC за най-голямата сертифицираща компания в света към Българската нумизматика е огромен.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ