8 невероятни факта за монголите

в История/Любопитно

Днес Монголия е сравнително непозната и бедна държава, всъщност тя е страната с най-малка гъстота на населението в света, но някога монголите са владеели огромни територии от Азия и са били сила, с която враговете им е трябвало да се съобразяват. Прадедите на днешните монголци са завладявали територии на гърбовете на бързи коне, със сила, на която дори безмилостните викинги са можели да завиждат.

1. Монголските жени

Историците представят монголските мъже като безстрашни завоеватели, но в монголската история жените често са пренебрегвани. Което не е съвсем честно, тъй като в голяма степен монголската икономика била в ръцете на жените, докато техните мъже водели битки надалече. Жени заемали дори някои от най-високите религиозни постове в държавата. За времето си монголските жени имали права, за които техните европейски сестри можели само да мечтаят. Освен това монголите имали няколко жени владетелки, например дъщерите на Чингис хан и неговите снахи успели да завладеят свои собствени части от империята, макар и за кратко. Една от най-забележителните монголски кралици била Mandhuhai, която била не само способен воин с тактическа мисъл, но и могъщ владетел на вражески територии. Тя се омъжва късно, като си избира 17-годишен принц, от който ражда 8 деца, без да спира да воюва активно.

2. Пощенска система

Монголите били по природа номади, затова за тях била особено важна ефективната комуникация. Те създали много ефективна пощенска система, която нарекли Yam и която удивявала чужденците, включително Марко Поло. Тя включвала множество пощенски точки и множество хора, които разнасяли писмата от точка до точка. Те били на разстояния между 24 и 64 километра една от друга, а хората разполагали с 50 000 коня, с които да пътуват.

3. Пътят на коприната

Едно от най-безмилостните, но също много ефективни, постижения на Чингис хан било завоеванието на Пътя на коприната, който по онова време бил важна артерия за търговия между Европа и Азия. Завоеванието се превърнало в основна база за приходи в монголската империя. Тъй като знаел, че няма как да опази толкова огромна територия от 6437 километра, ханът подел друга стратегия, като започнал на унищожава всички арабски и турски селища по пътя. Неговите наследници довършили делото му и Пътят на коприната бил под монголско владение през по-голяма част от XIV и XV век. Освен това през това време той не западнал, а монголите третирали много добре търговците, за да развият търговията.

4. Пакс Монголика

Монголия някога била най-голямата империя в света, за времето, в което тя съществувала. Тогава империята била известна като Пакс Монголика. Така наричали също периода на мир и просперитет след завоеванията на монголите през XIII и XIV век. В този период монголската империя била на върха си и се простирала на повече от 14 милиона квадратни километра, с население повече от 100 милиона човека. Империята разполагала с единно владение, ефективна комуникационна система и добра международна търговия, затова всички били щастливи. Така че войнствените иначе монголи успели да създадат един от най-дългите мирни периоди в човешката история.

5. Златната орда

Една от най-мощните монголски империи била Златната орда, която била основана от внука на Чингис хан, Бату хан, през 1251 г. По време на най-голямото си териториално разширение Златната орда включва по-голяма част от териториите между Кавказ и Днепър, с обширни територии от Сибир на изток, а на юг границата й се оформяла от Черно море, Кавказките планини и териториите на държавата Илханат. Столица на държавата била Сарай Бату, която се намирала на територията на днешна Южна Русия. Заради монголите, които тероризирали съседите си руснаци, Русия попаднала в свое собствено Средновековие що се отнася до културно развитие. Мюсюлманите били по-големи късметлии, тъй като традиционната шаманска религия на монголите била заменена с ислям.

6. Толерантност

Монголските завоеватели знаели добре, че за да създадат и поддържат голяма империя, трябва да са толерантни по отношение на културата и навиците на народите, които завладяват. Те оставяли поданиците си да запазят своята религия и култура, още повече, че монголите били доста широко скроени по отношение на религията и дори намалявали данъците за религиозните водачи.

7. Татари

Монголите често били наричани татари от народите, които тероризирали по пътя си. Самите те наричали себе си Тата, но когато осъзнали, че името им звучи като думата за „ад“ в римската митология, другите народи започнали да ги наричат Татари, „хора от ада“. Днес с този термин наричат турския етнос, който живее основно в Русия, Сибир и Казахстан.

8. Субетей багатур

Вероятно основна фигура в управлението на Чингис хан и „виновник“ за неговите успехи да оформи империя бил Субетей багатур. Той е основният стратег на Чингис хан и Угедей хан, помага при завоюването на Монголия, Северен Китай и Средна Азия, командва армиите на Бату хан във Волжска България, Киевска Русия, Полша и Унгария. Той е син на обикновен ковач, но благодарение на способностите си се издига до най-високото положение в Монголската империя, което е заемано от човек извън рода на Чингис хан. Субетей е сред първите монголски военачалници, които оценили важността на обсадната техника и привлича в армията си хора с технически умения от подчинените народи. Освен това превръща разузнаването и дългосрочното военно планиране в истинско изкуство. Субетей доживял до дълбока старост, над 70 години.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ