Монетите говорят: От къде идва думата стотинка и делението на 1 към 100 при монетите?

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: От къде идва думата стотинка и делението на 1 към 100 при монетите?

Стефан Пройнов: Истината е, че до 16 век нито една парична единица не е била разделяна на 100 малки монети. Първи в света го правят Руснаците и след паричната реформа на Елена Глинская през 1535 г. една рубла се равнява на 100 копейки.

Днес един Долар се равнява на 100 цента. В Русия по времето на Петър Велики, има монетни деления от ½ част (пари), ¼ част (половина) и дори 1/8 част (половина половина). Дори по време на Съветския съюз от 1925 до 1928г. са били издадени монети с номинал от половин копейка. До 1704 г. копейките се изработват от сребро. Едва с указ на Петър Велики те започнаха да щамповат от мед в Русия. По това време неквалифициран работник получавал от 5 до 8 копейки надник на ден. Стефан Пройнов: Много ли е или малко? Например една пуд хляб (16 кг) по това време струва 10 копейки, а пуд месо – 30 копейки. Пуд е стара руска мярка за тегло равняваща се на 16,38 кг. По време на Първата световна война банкноти в номинал от 1 до 50 копейки са били пуснати в обращение в Русия. В тези сурови времена на война металът става по-ценен от себестойността му в пари.

След идването на комунизма и паричната реформа от 1961 г., за 5-те копейки е можело да си купиш един кибрит. Чаша сода – газирана вода от уличните автомати за 10 копейки, а към содата се добавя и сироп или филия хляб в някой трапезарии. По време на война и в предвоенните и следвоенните периоди металът се превръща в скъпа суровина.

 

Руснаците и след паричната реформа на Елена Глинская през 1535 г. една рубла се равнява на 100 копейки. Днес един Долар се равнява на 100 цента.

В Русия по времето на Петър Велики, има монетни деления от ½ част (пари), ¼ част (половина) и дори 1/8 част (половина половина). Дори по време на Съветския съюз от 1925 до 1928г. са били издадени монети с номинал от половин копейка. До 1704 г. копейките се изработват от сребро.

Едва с указ на Петър Велики те започнаха да щамповат от мед в Русия. По това време неквалифициран работник получавал от 5 до 8 копейки надник на ден.

 

В тези сурови времена на война металът става по-ценен от себестойността му в пари. След идването на комунизма и паричната реформа от 1961 г., за 5-те копейки е можело да си купиш един кибрит. Чаша сода – газирана вода от уличните автомати за 10 копейки, а към содата се добавя и сироп или филия хляб в някой трапезарии.

По време на война и в предвоенните и следвоенните периоди металът се превръща в скъпа суровина. Какво бихте добавили за монетите от 10 лв. 1941г., който са направени от желязо?

В България също са познати такива монетни парични знаци например монетата от 2 ½ от 1888г . с тираж от 11 646 666 екземпляра така харесвана от нумизматите днес. В кой европейски държави се сещате за такива половинки и четвъртинки?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ