10 неща, които не знаете за Канадския сфинкс

в Любопитно

Голата истина за голите котки. Днес ви представяме 10 неща, които не знаете за Канадския сфинкс.

1. Идват от студена страна, въпреки че са голи и се предполага, че трябва да са с дебела и гъста козина. Родина на Канадския сфинкс е провинция Онтарио.

2. Не са изкуствено създадена порода. В средата на 60-те случайно се ражда котенце без козина в Онтарио, а после през 70-те това се повтаря, само че в Торонто и Минесота, и този път са много котенца от две различни котки. Стопаните им се постарават видът им да се запази и така до ден днешен.

3. Те всъщност не са голи. Макар на пръв поглед да изглеждат така, Сфинксовете имат много къса и тъничка козина, която се усеща само на допир.

4. Със сигурност не са подходящи за човек, страдащ от алергия към котките. Това че „почти нямат козина“ не означава нищо, защото те също като другите, отделят алергенния протеин със слюнката си и кожните секрети, който причинява дразненето в очите, кихането и тъжния живот без котка.

5. Те са с четири градуса по-топли от останалите котки, като допълнително се нуждаят от затопляне в по-студените моменти. С две думи, когато на теб ти стане студено и си облечеш нещо отгоре, значи на котакът също му е студено и е добре да го облечеш и него.

6. Имат много чувствителна кожа, която лесно изгаря на слънце. Това не означава, че трябва да се мажат със слънцезащитен крем, но е по-добре за тях да бъдат домашни котки и да се подвизават на закрито. Както лесно им става студено, така лесно им става и горещо. Липсата на хубава козина им пречи да живеят навън.

efekt-2

7. Имат нужда и от седмична баня. Да, може би липсата на козина е нещо хубаво – никакви косми по мебелите и не се пълнят с прах, гадинки и всякакви мизерии, но кожата им си отделя масла, които, ако не се измиват, се натрупват върху телата им. Същото важи и за големите им уши – тъй като нямат косми, които да предпазват от прахоляк, е хубаво да се почистват с клечки за уши или памучета. Разбира се, внимателно и никаква вода в ушите!

8. Ядат МНОГО, заради бързия си метаболизъм.

9. Сфинксовете могат да бъдат в различни цветове – кожата им може да бъде всякаква. Светли, тъмни, на петна. Липсата на козина не ги спира.

10. Котките Сфинкс са изключително дружелюбни и мили създания. Въпреки сърдития си външен вид, те всъщност са най-привързващата се и добра порода. Толкова много, че се доближават до кучетата по характер. Обичат стопаните си, обичат и деца. Това може би се дължи на факта, че тъй като породата изисква малко повече грижи и внимание, това ги привързва допълнително към този, който ги гледа и трупа много повече доверие. Има ли значение каква е причината? Любов да има!

Източник: 10te.bg

Loading...

Вижте още от bultimesНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Езотерика и гени

Езотерика и гени

Стефан Пройнов: Езикът на гените. Езотериката е език на душата,…
Отидете горе