Чужденци, които дадоха много на България: Андрю Карнеги и Карнегиевата анкета

в История/Любопитно

Легендарният индустриалец, чийто живот олицетворява американската мечта, се нарича Андрю Карнеги. Той бил толкова богат, че е смятан за един от най-богатите хора в света. Огромното му състояние, съчетано с пословичната му пестеливост дори са послужили като вдъхновение за създаването на един от най-популярните анимационни герои на Дисни – чичо Скруч.

Андрю Карнеги е роден в бедно шотландско семейство през 1835 година. Той обаче успява да се превърне е краля на американската стоманодобивна индустрия, благодарение на своята упоритост и бизнес усет. По времето, по което живее, неговото състояние се изчислява на 480 милиона долара, което днес се равнява на над 10,3 милиарда долара.

Животът на Андрю Карнеги е невероятен пример как може един човек, от богат и безжалостно експлоатиращ работниците си индустриален магнат, да се превърне в щедър меценат и благодетел за милиони. Карнеги е първият милионер в историята на Северна Америка. Но през 1901 година той продава всичките си индустриални активи и близо 9/10-ти от получените 500 милиона долара използва само и единствено за благотворителни цели. С негови средства са построени повече от 3000 библиотеки, домове за сираци и старци, музикални зали, както и най-известният прочутия Карнеги Хол, който се слави като един от най-големите концертни комплекси в света. Основаните от Карнеги благотворителни организации продължават да съществуват и днес. Корпорация “Карнеги” разпределя милиони “за подпомагане на прогреса и за разпространяване на знания”. За разбирателството в света се грижи пък фондацията “Мир между народите”.

Според злите езици с благотворителност Карнеги се опитвал да изкупи греховете си пред бедняците, които експлоатирал, докато трупал богатството си. Богатите пък му се гневели, че изневерява на класата си.

Именно фондация ‘Мир между народите’ през 1913 година организира една анкета на Балканите след Междусъюзническата война, която да установи разрушенията и жестокостите, причинени от армиите върху мирното население по време на двете Балкански войни. Анкетата е съставена от представители на Великите сили и е наречена Карнегиева. Тя стига до заключението, че единствено българската войска не е извършвала жестокости над чуждото население. Всъщност се случва точно обратното – почти навсякъде, където е минала гръцка, сръбска и турска войска, българското население е подложено на масово унищожение или прогонване. С изводите си Карнегиевата анкета известява на света за огромния геноцид, извършен над нашите сънародници през 1913 година. Изследването служи за основание в последващите мирни договори да се присъединят поне част от българските земи, освободени от нашата войска през първата Балканска война. Благодарение на нейните изводи земите на юг от Созопол, част от Странджа, Родопите, Пирин и поречието на Струма днес са в родна територия. Инициативата на фондацията „Андрю Карнеги” дава международна легитимност на дълбоките исторически основания на българите спрямо своите земи. Колко голямо е значението на този международен документ, може да се види от етническата карта, изготвена в него, с която дори днешните български политици биха могли да защитават своите позиции при продължаващите съседски претенции.

Правилата на успеха, записани от Карнеги през 1906 г., изглеждат така:

– Не губете радостта от живота – Според Карнеги слънчевият характер е по-ценен от богатството. Ако преследването на успеха се превърне в самоцел, която да ‘затъмни’ светлината на живота, няма смисъл от този успех. Там където няма смях, няма и успех – това е съветът на Карнеги към младите хора.

– Вярвайте в себе си – Според Карнеги хората, които не са в състояние да мотивират самите себе си, трябва да се примирят с посредствеността, без значение колко впечатляващи са другите им таланти. Той твърди, че човек придобива огромна вътрешна сила, ако успее да се убеди, че е роден да контролира нещата около себе си. Човекът трябва да мисли за себе си така, като че ли е на прага на огромен успех.

– Не приемайте компромиси – Според големия магнат, компромисът е за слабаците, той обикновено е знак за слабост или признание за поражение. Силните мъже никога не приемат компромиси и никога не правят компромиси с принципите си.

– Бъдете първи, бъдете най-добри – Философията на Карнеги гласи, че първият получава стридата, а за втория остава само черупката. Той съветва да се целим възможно най-високо и да направим всичко възможно да постигнем целите си.

И накрая – най-важните условия за успеха, за големия успех: концентрирайте енергията си, мислите си и капитала си върху работата си, въвеждайте все нови и нови подобрения, снабдете се с най-добрите машини и знайте възможно най-много за тях. Успехът може да бъде постигнат във всяка сфера на човешкия труд..

Улица в центъра на София носи името на големия филантроп.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ