Мито Орозов – врачанецът, който отказа съдружие с Хенри Форд

в История

Град Враца е известен с името на Мито Орозов – прочут майстор на файтони, кабриолети и карети. За него Щастливеца Алеко Константинов казва: “Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”

В края на 19-ти и началото на 20-ти век елегантните файтони, изработени от самоукия врачански фабрикант Мито Орозов, печелят местно и световно признание на стопански изложения в Горня Оряховица, Пловдив, Лондон…

Митко Орозов е роден през 1859 година. Останал рано сирак, той чиракувал в тенекеджийницата на Ангел Хаджийоцов. Едва 17-годишен той вече имал собствена работилница за ножове, бастуни, табакери и печки. През 1883 година, заедно с Исайа Тошев, Митко Орозов отваря коларница за ремонт на обикновени коли, а по-късно той се захваща самостоятелно да изработва модерни каруци и кабриолети. Така започва индустриализацията на град Враца.

Орозов наема майстори – дърводелци, тенекиджии, тапицери, бояджии, дори чужди специалисти, и се снабдява само с качествена европейска стока – осеново дърво, стомана, желязо. Майсторът сам изработва няколко вида нови модели файтони и кабриолети. До 1905 година негово дело са 25 кабриолета, които по нищо не отстъпват на европейските.

Те се отличават основно със своята здравина, удобство, лекота и елегантен външен вид, затова печелят златен медал на Пловдивското изложение от 1892 година. А през 1907 година на Лондонското изложение возилата на Орозов получават златен медал за файтон и кабариолет. След това офертите от чужбина започват на валят.

От таланта на самоукия майстор се удивил самият Хенри Форд – амеркианският фабрикант и основоположник на щатското автомобилостроене. “Личност с европейски мащаб, ум и знания” – това е мнението на Форд за българския фабрикант Орозов. Фабрикантът дори предложил на Мито Орозов да изработва купетата за неговите коли. Врачанинът обаче отказал, след като пресметнал, че няма да има изгода от това. ‘Форд не е за нас, защото поставя условия тежки и иска да вземе много от наш гръб. Не съм луд да му правя купетата за автомобилните шасита…’ – казва Орозов.

Мито Орозов е основател на Врачанската популярна банка и е сред основателите на банка ‘Веслец’, а по-късно става член на Софийската търговско-индустриална камара.

Прозорлалив и честен, лишен от суетност, Орозов се бори за ред и правила в бързо прохождащата родна промишленост. Той не жали сили и за обществена дейност.

Европейска личност на междата на двата века, най-големият български производител на брички, кабриолети и файтони е избран за депутат във Великото народно събрание през 1908 година. Орозов активно участва и в културно-просветното дело на Враца до деня, когато животът му завършва внезапно и нелепо.

На 30 септември 1923 година Враца е разтърсена от мощни експлозии, които идват от близкото военно поделение. Грижовният стопанин Орозов хуква да спасява работилницата си, която е смисълът на неговия живот… Намират го под развалините чак след 3 дни…

По негова воля Орозов е погребан в двора на коларната, а синовете му поемат делото му.Днес във врачанския Музей на файтона съгражданите на Орозов с гордост показват най-хубавите му творения. На името на Мито Орозов е кръстен булевард във Враца, а на реставрираната му вила в местността ‘Веслец’ е поставена паметна плоча.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ