Учени възпроизведоха най-старата оцеляла бира в света

в Любопитно

Aвстралийски учени и пивовари възпроизведоха бира, лежала два века на дъното на океана в кораб, потънал заради буря през 1797 г.

Вкусът на древния ейл има “нотки на касис и подправки”. Учените го възпроизведоха, като използваха дрожди, намерени в бутилките на 220 години.

Бутилките са извадени през 90-те години на миналия век от кораба “Сидни коув”. Той е превозвал чай, ориз, тютюн и 40 000 л алкохол от Калкута за Порт Джаксън, Сидни. Досега бутилките са съхранявани в музея “Кралица Виктория” в тасманийския град Лонстън.

Консерваторът в музея Дейвид Търогуд, който е химик, започва да извлича дрождите преди три години. Благодарение на студената среда, в която е била бирата 200 години, те са запазени идеално.

Дрождите са хибридни. Състоят се от три щама – един, използван в миналото – Brettanomyces, друг, използван и сега – Saccharomyces, и винени дрожди. В анализа на съдържанието на бутилката са се включили учени от няколко държави.

За да превърне пробата дрожди в бира, екипът е използвал английска рецепта за тъмен ейл от 18-и век. Първата партида е “с лек и свеж аромат и вкус, който не е опитван от 220 години”, казаха от музея “Кралица Виктория” и добавиха, че бирата става за пиене.

Търговски количества от бирата се произвеждат от пивоварната “Джеймс Скуайърс Шовел” в Сидни. Специалистите й са пробвали няколко рецепти с дрождите, които са “много темпераментни”, и са се спрели на портър ейл. Резултатът според дегустаторите е “богата и мека бира, с нюанси на касис и подправки”.

Източник: monitor.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ