Мъжете и тревожните хора са по-застрашени от кучешко ухапване

в Любопитно

Тревожните хора и мъжете е по-вероятно да станат жертви на кучешко ухапване, твърди новопроведно изследване, което стига до извода, че този род инциденти са много по-чести, отколкото сочи официалната статистика.

В изследването участвали близо 700 души, ¼ от тях признали, че са били хапани поне веднъж през живота си.

Авторите твърдят, че когато взели под внимание фактори като възраст, собственост върху кучето и пол, стигнали до извода, че рискът от ухапване е с 81% по-висок при мъжете, в сравнение с жените, като и че собствениците на повече кучета е три пъти по-вероятно да бъдат ухапани в сравнение, с тези които не притежават четириного.

Екипът открил и, че хората определящи себе си за спокойни и емоционално стабилни, е по-малко вероятно да бъдат ухапани от куче.

Кари Уестгарт, съавтор на изследването от Университета в Ливърпул отбелязва, че не е ясно дали тревожното поведение увеличава рисковете, дали ухапването увеличава емоционалната нестабилност и дали по-спокойните собственици е по-вероятно да имат по-спокойни кучета. Авторите признават, че е възможно да са намесени и други фактори, например социо-икономическия статус.

Макар официалната статистика във Великобритания да твърди, че всяка година има по 740 ухапвания на 100 000 души, изследването стига до извода, че реалните цифри може да са значително по-високи – 1 873 на 100 000 души.

Когато хапаните от куче, били помолени да се фокусират върху само едно от ухапванията, станало ясно, че в 0.6% от случаите се стигало до прием в болница, а в 33% до оказване на някакъв вид медицинска помощ. Близо 55% от ухапванията били от непознати кучета.

Авторите отчитат, че изследването не е взело под внимание възрастта, пола и породата на кучетата, но са категорични, че то може да доведе до мерки за предотвратяване или намаляване броя на неприятните инциденти.

Източник: haskovo.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ