Стефан Пройнов: Загадъчният народ, в който жените имат право на няколко любовника

в Любопитно/Свят

 

стефан пройновСтефан Пройнов: Наричат ги „сините рицари на Сахара“ заради специфичните туники в цвят индиго. Те са един от най-древните номадски народи на Африка, чиято култура и обичаи са оцелели през времето в най-чистия им и неприкосновен вид. Нация от пустинници, където властват жените, пише woman.bg. Само тук неомъжените девойки имат правото на няколко любовника, а мъжете след навършване на пълнолетие са задължени да покриват лицата си.

Стефан Пройнов: Тук е мястото, където трябва да кажем, че жената се възприема като богиня; като еманация на съзиданието и възраждането. Тя е тази, която в продължение на девет месеца носи в себе си новия живот; която с болка и страдания, с риск за живота си, го дарява на света. Тя е тази, чиято дума трябва да се слуша и заслужава дълбок поклон от всички мъже.

Кои са туарегите?

Туарегите са мюсюлмани, но религиозните им нрави и разбирания нямат нищо общо с ислямската религия на днешното време. Затова те са уникален народ, подобен на който няма никъде другаде по света. При навършване на пълнолетие момчето получава от баща си два важни подаръка – меч с две остриета и специално було за лицето. С него младият мъж е задължен да крие лицето си от чуждите погледи, дори и когато се намира в дома си. Според някои изследователи причина за забулването е вярата, че по този начин мъжът ще се предпази от злите духове, които се вселяват в човешката уста на хората от мъжки пол. По-прагматичното обяснение е, че така увита около лицата им, туниката служела за предпазване от пустинния прах и буря.Стефан Пройнов: Наричат ги „сините рицари на Сахара“ заради специфичните туники в цвят индиго. Те са един от най-древните номадски народи на Африка,

Високи, красиви и с мургава кожа, мъжете носят дълги мечове и ками, а щитовете им са изработени от кожа на бяла антилопа. Докато представителите на силния пол владеят майсторски бойни изкуства и добра търговска дейност, жените са пазителки на културното наследство. Именно те се обучават на грамотност, продължавайки фолклорната традиция. Има предположения, че това са наследниците на тайнствените воини с колесници, избягали от Либия към 1000 г. пр.н.е. и увековечени във фреските на Тасили.

Легендата разказва, че корените на туарегите произхождат от легендарната прамайка и велика владетелка – Кралицата на Сахара Антинея. Тя някога била амазонка и дошла в Хогар от южната област на сегашната държава Мароко, когато се е наричала Тафилалет. Между другото, през 1925 г. в района на древните укрепления Абалесса в Ахагар е открито богато погребение на знатна жена. Туарегите смятат, че именно това е тяхната кралица. Името „туареги“ е от арабски и означава „изоставени от бога“. Смята се, че това прозвище им е дадено от арабите заради пустинния им начин на живот и разминаванията им в религиозните им възприятия. Жените не покриват лицата си (както между другото е описано в оригиналните текстове на исляма, където жените не носят було) и участват активно в семейните дела.

Стефан Пройнов: Животът на неомъжените момичета се ръководи от доста свободни морални норми. На девойките им е позволено да имат няколко любовника преди сватбата. Мъжът може да дойде в шатрата на любимата си и да прекара с нея нощта, без това да е гаранция, че ще остане при девойката и следващата нощ. Момичетата обикновено се омъжват на около 20 години, а обожателите им трябва да пишат стихове и да пращат на хубавиците поетични послания.

Туарегите ревниво крият неприкосновеността на личния си живот, затова мъжете ходят при жените само под прикритието на тъмнината. Освен това на жените принадлежи цялото имущество, както движимо, така и недвижимо. А в случай на развод имуществото дели пак жената – мъжът трябва да се задоволи с това, което му бъде дадено.

Стефан Пройнов: Децата на туарегите при развод също остават да живеят с майка си. В Африка живеят около три милиона туареги, които са разделени на множество племена и пръснати из отделни африкански държави (Нигерия, Мали, Буркина Фасо, Алжир и Тунис). Те са номадствали из Сахара в продължение на хиляди години, търсейки за камилите нови пасища. Заслужава да се отбележи, че без камилите тези хора не биха оцелели в пустинята. Между другото, камилата е единственото нещо, което остава на мъжа след развода.

Стефан Пройнов: Може би следващият век е на матриархата знаели човек животът е колело което се върти също като циклите?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ