Писането на SMS-и и имейли вреди на интелекта

в Любопитно

Учените предупреждават, че писането на SMS-и и имейли може да намали коефициента на интелигентност. Според специалистите това се дължи на стреса, както и на факта, че мозъкът непрекъснато е зает с премислянето на много задачи едновременно, което пък намалява общата му ефективност. Експертите дори са дали име на тази нова болест – инфомания.

Учените са направили проучване, посветено на недостига на сън и те сравняват ефекта от електронната мания с прекарването на безсънна нощ. А натискането на клавиши и бутони отнема до 10 точни от IQ-то на страдащите от инфомания.

Данните от изследването сочат, че от инфомания страдат основно работещите хора, особено мъжете. Учените предупреждават, че въпреки огромните си предимства, постиженята на съвременните технологии вредят не само на ума, но и на живота в извънработно време.

Над 62% процента от анкетираните са признали, че са свикнали да проверяват редовно получените имейли и SMS-и, като правят това дори по време на отпуска или почивен ден, макар че голяма част от тази кореспонденция е служебна. А 21% са категорични, че заради това биха прекъснали и среща.

Според психолозите, ако един служител страда от инфомания и тя не се лекува, производителността на труда му спада и той става неефективен. Препоръчва се на работодателите, които осигуряват служено мобилни устройства, за да поддържат контакт със служителите си по всяко време, да изготвят и съответните инструкции за правилното им използване.

Изводите на специалистите алармират колко рискуваме да се превърнем в общество на хора, които са ‘винаги на разположение’, а това е особено тревожно, като се има предвид негативното влияние върху продуктивността на служителите, а оттам и върху целия бизнес.

Източник: krasotata.net

Вижте още на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ