Монетите Говорят: Почистване на златни монети

в Монетите говорят

Почистване на златни монети.

Златото е метал, който е устойчив на корозия и околната среда практически не му оказва вредно въздействие. Продължителното престояване на златото в почвата обаче води до намаляване на неговата пластичност. Чистото злато е неразтворимо дори в най-силните киселини, с изключение на смес от азотна и солна киселина в отношение 1:3 („царска вода”).

По-различно е поведението на златните сплави. Когато такива сплави престоят дълго време в земята, медта и среброто от повърхностния им слой се разтварят. Затова много често антични и средновековни златни монети, които не са от чисто злато, добиват наситен златисто жълт цвят, който е особен ценен от колекционерите. Най-добре е в такива случаи да не се извършва никакво почистване, освен в краен случай.
Когато златните монети са в почвата, те имат силен положителен потенциал и образуват с другите метали в близост до тях галванична двойка. В нея златото става катод, върху който започват да се отлагат
корозионни продукти от другите метали (сребро, мед). Такива налепи могат да бъдат отстранени с подходящи реактиви.

В общия случай златните монети практически не се нуждаят от почистване. Ако са замърсени е достатъчно да бъдат измити с топла вода и сапун и да бъдат добре изсушени между две кърпи. Триенето им, особено с груба тъкан е недопустимо, тъй като полираната златна повърхност ще се надраска.
Иначе почистването на златните монети трябва да се извършва много внимателно с оглед да не се промени цвета на тяхната повърхност.

Ако върху тях няма налепи, които подлежат на отстраняване, най-добре е само да се измият с топла вода и да се подсушат. Мазнините по повърхността на
монетите се махат с помощта на памук, напоен с ацетон или спирт. Варовити налепи се отстраняват с 1%-ов разтвор на азотна киселина. Той се нанася локално само върху налепа с помощта на малка четка, а след което монетата се промива
обилно с вода. Други налепи от глина и песъчинки могат да бъдат отстранени чрез накисване в 2%-ов разтвор
от повърхностно-активен препарат с неутрален характер (препарат за миене на съдове или прах за пране). Органични налепи се омекотяват за няколко минути с 2%-ов разтвор на натриева основа и се махат с тампон от памук.
За почистването на матово злато, върху което са се образували тъмни петна, може да се използва и една старинна рецепта: 80 g хлорна вар, 70 g сода бикарбонат (NaHCО3) и 20 g натриев хлорид (NaCl), разтворени в един литър топла вода. Монетите се потапят в такъв разтвор, а след това се промиват с вода и спирт и се изсушават.
При пожар, в резултат от нагряването, златните монети могат да се покрият с наситено-червена патина. В много случаи тя се приема за много ценна и не се почиства. Поради това, че става дума за много тънък слой, който лесно се изтрива и губи, боравенето с такива монети трябва да е много внимателно.
По-особено е почистването на позлатените медни или бронзови монети.

 

В никакъв случай те не трябва да бъдат подлагани на редукция, защото тънкото златно покритие ще бъде унищожено.
Когато златото покрива плътно монетно ядро, което не е корозирало, почистването може да се осъществи с разтвор на сегнетова сол (калиево-натриева сол на винената киселина или калиево-натриев тартарат).
Разкритата позлата може да се почисти успешно в баня от 1%-ов разтвор на азотна киселина и обилно промиване с дестилирана вода докато се получи
неутрална реакция. Този процес обаче е труден и дълъг, но дава възможност да се възстановят детайлите от изображението и надписите.
Златните монети не се нуждаят от консервация.

Източник: Съставил: Пламен Емилов
Коректор: Св. Петков
Печат: Печатница „Ес принт”
ISBN 978-954-92363-1-6
Издава “Вивакс Груп” ООД
Съвети от Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство. Ако златните монети имат оловно-калаени налепи в следствие на пожар дайте ги на професионалист да ги почисти. Варовиковите налепи могат да се премахват и в накисване в разтвор от слаб оцет. Никога не оставяйте златните монети заедно с други такива в един съд или плик триенето на еднородните сплави е най-голямо разделяне като използвате Памук или памучен плат ,

Салфетките също вършат работа. Винаги използвайте бели нумизматични ръкавици или памучни от финен плат. Никога не търкайте монетата с никакви твърди абразиви особено с кристална форма като сода за хляб например. Не използвайте и груби платове като вълнени или други за подсушаване и обтриване.

Съветите на Стефан Пройнов са винаги да се консултирате с професионалисти, защото две мнения са повече от едно, а три са повече от две.

Преди да направите нещо за което да съжалявате след това. Преди да унищожите нещо оцеляло векове или години най-добре е да се доверите на компаниите занимаващи се с това.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ