Монетите Говорят: Патина по монетите

в Монетите говорят


Монетите говорят: Патината по монетите с електрохимичен процес, които се нарича корозия. Корозията възниква в резултат от съприкосновението на монетата с химически елементи в атмосферата, почвата или в средата, в която е позиционирана. Най-силно повлияват киселините и основите. Но дори и в анаеробна среда когато има смесване на няколко типа монети – запечатани в гърне например има съприкосновението на два или три метала в присъствието на електропроводящ солен разтвор или статично електричество, което се явява катализатор за прехвърляне на електрони често по чистият метал като Мед се отлага върху повърхността на сребърни или железни монети.

Стефан Пройнов: Ние наричаме този галваничен процес от съприкосновение катодна защита. По-добра катодна защита имат благородните метали. Именно заради това често в смесени находки виждаме тъмнозелени медни окиси да се наслагват като струпей по повърхността на сребърните монети. Стефан Пройнов: Важна е йерархията в менделеевата таблица и валентността на метала и дали има свободно място за електрони затова медните монети не стават посребрени или позлатени когато с в колективна находка с такива от благороден метал.

Стефан Пройнов: Искам да развенчая онзи мит, в които се говори, че жълтият оттенък по сребърните римски монети от типът – Денарий е дело на допирът им в анодна и катодна среда със златни монети от типът Ауреус. Тази разцветка се среща дори по монети на по 100-200 години и е много ценена от нумизматите колекциониращи сребърни Долари или монети на Княз Фердинанд и те ли са били в контакт със златни монети? Пак поради същите химически процеси сплавите са по-податливи на електрохимично разпадане от чистите метали.

Така например сребърно-медните, билоновите монети корозират много по-интензивно от тези, които са изработени само от сребро с най-висока проба. Тъй като практически почти всички монети са изработени от различни сплави или притежават малки примеси на благородни и неблагородни метали, корозията винаги ги засяга в една или друга степен. Степента на корозия обаче зависи и от други фактори като например качеството на сплавта и химическите свойства на почвата.

Стефан Пройнов: Всеки търсач на монети ще ви каже, че почви с по-високо съдържание на pH – киселинност сребърните и златните монети са по-устойчиви и излизат с блясък от земята докато Бронзовите и медните направо ги изпива от почвата. Няма да влизам в обяснение за pH на почвите или на тяхната алкалност както и колко важна роля играят солите като катализатор за патината.

Последните десетилетия земната кора е обект на агресивно торене и пръскане с азотни, калиеви торове както и на Хербициди, пестициди дори тежки метали като добавим и фините прахови частици и огромният букет химически елементи знайни или незнайни както се казва „сякаш от небето са се появиха“ и като добавим валежите, а чрез водата всички тези агресивни химикали попадат в дълбочина в почвите можем да обобщим, че монетите от ден на ден отлежават в супер агресивна и неблагоприятна среда. Затова трябва бърз закон за иманярите, че да ги извадят преди да са се влошили, а държавата да си ги купи или да ги остави да ги продадат.

Стефан Пройнов: Искам да развенчая и още един мит. Казват, че златото ръжда не хваща, така е, но то също реагира и хваща патина – един тъмно кехлибарен цвят, който при леко обтриване с пръсти се сваля. Така наречената целувка на времето хората експерти в това биха го потвърдили. Прави впечатление, че културата се повишава и отношението на хората към съхранение на монетите.

Наблюдаваме по видеата, че хората практикуващи хобито металдетектинг в чужбина си носят кутийки с дунапрен, в които си нареждат монетите за да не се удрят една до друга, да не се драскат и да не се драска патината или релефът им.

На времето търсачите си ги носиха в джоба заедно с паразитните сигнали да не говорим за широкоразпространената практика да им остържат Гурта – ръбът за да видят дали не е сребърна например. Отминаха времената на дивото иманярство и днес обществото е узряло и просветено как да се отнасят с монетите и тяхната патина.

Искам да попитам когато попаднете на сребърна монета с едрозърнести зелени струпеовидни петна, но няма помеднявания по нея това какво означава, в каква среда е била и дали е имало други покрай нея?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ